Política 28/07/2016

Forcadell: "No contemplo inhabilitacions per una cosa tan clara com és complir el reglament del Parlament"

La presidenta defensa la seva actuació i no se sorprèn per l'actitud del govern espanyol, que "utilitza els tribunals per fer política"

Acn
3 min
La Mesa del Parlament, discutint ahir sobre la votació de les conclusions del procés constituent

Barcelona"No contemplo inhabilitacions per una cosa tan clara com és complir el reglament i fer el que tocava, que era incloure un punt en l'ordre del dia". Així s'ha expressat aquest dijous la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després que el govern espanyol hagi anunciat ja que presentarà un incident d'execució de sentència per la votació de les conclusions de la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Forcadell ha defensat la seva actuació i no s'ha sorprès per la reacció de l'executiu de l'Estat, que "utilitza els tribunals per fer política". "En lloc de fer política, el que fan és judicialitzar-ho tot i utilitzar els tribunals per no haver de fer política. És el que fan sempre, no espero que passi absolutament res. El Parlament ha de continuar el seu camí", ha argumentat.

Forcadell ha argumentat que ella es va limitar a complir el reglament del Parlament. "Era el que tocava fer, el ple és l'òrgan suprem i el ple és qui va decidir", ha dit la presidenta, que ha subratllat que la cambra simplement va complir amb un mandat ciutadà encarregat el passat 27-S.

En tot cas, segons diversos experts consultats per l'ARA apunten que Forcadell, així com la resta de diputats independentistes de la Mesa (Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Anna Simó), podrien ser sancionats per haver permès la votació. I és que sobre aquest ens del Parlament requeia un avís concret de TC advertint-los del deure “d’impedir o paralitzar” qualsevol iniciativa relacionada amb la consecució de la independència. De fet, tres membres de la mesa -José María Espejo-Saavedra (Ciutadans), David Pérez (PSC) i Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot)- van explicitar la seva disconformitat amb la votació amb tres breus discursos des del faristol.

Arrimadas assenyala Forcadell

A banda dels juristes, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha assenyalat que Forcadell és la "responsable" del xoc amb el TC. Segons ha dit a RNE, és "molt greu" que el Parlament "vulnerés" una interlocutòria del Constitucional en què es cridava a evitar l'aprovació de les conclusions del procés constituent. "Si hi ha una responsable és la presidenta del Parlament", ha dit Arrimadas, que ha recordat que l'alt tribunal va deixar clar que la mesa havia d'"impedir la votació".

També el vicepresident segon del Parlament, el diputat de Ciutadans José María Espejo Saavedra, ha apostat aquest dijous per que l'alt tribunal actuï davant la votació de la cambra. "Quan hi ha incompliment de la llei, hi ha conseqüències. És lògic que així sigui perquè si no la llei queda en paper mullat".

Forcadell, que podria ser sancionada amb una multa econòmica diària fins que compleixi el TC o fins i tot, la inhabilitació, havia de complir el reglament del Parlament, que estableix que l'ordre del dia s'ha de modificar si així ho demanen dos grups (com va passar ahir, amb Junts pel Sí i la CUP). A la vegada, però, també requeia sobre ella l'avís explícit del TC d'aturar totes les iniciatives cap a la independència.

Encara que ha dit que no li agrada haver d'actuar contra membres d'un Parlament, Arrimadas ha instat el TC a "mirar-se molt bé" els vídeos de la sessió d'ahir i "actuar en conseqüència", perquè a Catalunya "estem arribant a límits molt perillosos". "Això s'està passant de la ratlla", ha alertat la cap de l'oposició a Catalunya, que considera que amb la votació d'ahir el Parlament es va situar "fora de la legalitat".

Per a Arrimadas, és "gravíssim" que el PP i el PSOE es plantegin "regalar" un grup parlamentari propi al Partit Demòcrata Català.

stats