Política 10/10/2016

El PP no es lliurarà del macrojudici a Gürtel... però Rajoy sí de testificar-hi

El tribunal del cas rebutja suspendre'l, tal com demanava el partit. La Fiscalia creu que "no procedeix" citar el president espanyol

Agències
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, dissabte a Saragossa. EFE

San Fernando de Henares (Madrid)Una de freda i una de calenta per al PP en el macrojudici a Gürtel, el mateix dia que el diari 'El Mundo' publica que la formació instruïa els seus alcaldes amb un 'powerpoint' sobre finançament il·legal. El tribunal que porta el cas a l'Audiència Nacional ja ha avançat que no té intenció de suspendre tot el judici, tal com va reclamar la setmana passada l'advocat del PP, partit que està acusat com a partícip a títol lucratiu en la trama. La Fiscalia Anticorrupció ha assenyalat que va ser el partit i no pas els grups municipals dels populars el que es va beneficiar dels "suborns i de la malversació" de Gürtel. Ara bé, la fiscal Concepción Sabadell s'ha oposat a la petició de dues acusacions perquè el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, testifiqui en el procés, almenys "de moment i sense perjudici del que passi en les sessions".

Durant la resposta aquest dilluns a les qüestions prèvies que van demanar la setmana passada les acusacions i les defenses del cas Gürtel, la fiscal ha afirmat que "no procedeix" la citació de Rajoy com a testimoni, tal com van sol·licitar la setmana passada dues acusacions populars, el PSOE i Adade (Associació d'Advocats Demòcrates per Europa).

Les acusacions van argumentar que Rajoy hauria de comparèixer per declarar sobre els diners que l'extresorer del partit Luis Bárcenas es va endur suposadament de la caixa B de la formació i va ocultar després a Suïssa. Ho van fer basant-se en el fet que Rajoy ha estat secretari general del PP i president del partit, i per això hauria de conèixer, segons el parer de les acusacions, què hi feia Bárcenas.

Al febrer, la secció segona de l'Audiència Nacional, que s'encarrega d'aquest macrojudici, ja va rebutjar citar Rajoy "sense perjudici que, en un altre moment, es pugui acordar per la sala que es testifiqui, si es considerés necessari, tenint en compte el desenvolupament del judici oral".

El judici continuarà

Després d'escoltar durant el matí les al·legacions de les acusacions a les peticions de les defenses, el president del tribunal, Ángel Hurtado, ha explicat que aquesta tarda resoldrà les qüestions plantejades, però ja ha avançat que el judici no se suspendrà. "La sala només anticiparà que el judici no se suspendrà", ha dit Hurtado, i ha afegit que aquesta tarda ja pot ser que comencin a declarar els acusats. Al capdavant hi ha el presumpte cervell de la trama, Francisco Correa, que ja ha avançat que té intenció de col·laborar amb la justícia.

La fiscal anticorrupció ha defensat que el PP es va "beneficiar" de més de 245.000 euros per les activitats presumptament realitzades pels exalcaldes de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón (Madrid), Guillermo Ortega i Jesús Sepúlveda -exmarit de l'exministra Ana Mato-, i ha descartat que siguin els grups municipals els que hi hagin de respondre. Segons ha explicat Sabadell, el PP "al·lega la nul·litat de la causa perquè se li ha atribuït la condició de partícip a títol lucratiu, que no li pertany a ell sinó als grups municipals". La fiscal ha replicat, però, que "el PP, tal com quedarà acreditat en el judici oral, és qui es va veure beneficat amb més de 245.000 euros".

stats