Política 22/09/2017

La Fiscalia de l'Audiència Nacional denuncia les mobilitzacions del 20 de setembre per sedició

Assenyala com a responsables de les protestes el president d'Òmnium Cultural i el de l'ANC

Júlia Manresa
3 min

MadridLa Fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat aquest divendres una denúncia perquè aquest tribunal investigui les mobilitzacions de suport a les institucions catalanes que han tingut lloc els dies 20 i el 21 de setembre després de la macrooperació judicial per desmantellar l'1-O. A més, apunta directament al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, com a instigadors de les mobilitzacions. Els delictes de sedició poden comportar una pena de fins a 15 anys de presó.

Així ho ha comunicat aquest divendres la fiscalia, que demana que s'investiguin per sedició "les concentracions i manifestacions dutes a terme per impedir per la força l'actuació de les autoritats i els seus agents en l'exercici de les seves funcions en defensa de l'ordenament constitucional".

En la denúncia la fiscalia assenyala com a responsables de les protestes contra els escorcolls a la conselleria d'Economia el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. De fet, al llarg de la descripció que fa el fiscal dels fets, assenyala en diverses ocasions que és impossible identificar els responsables d'actes com ara les punxades a les rodes de diversos cotxes de la Guàrdia Civil aparcats al davant de la conselleria d'Economia o aquells que cridaven consignes com ara "aquesta nit la passeu aquí", mentre es tallava el carrer Diputació de Barcelona. Per això, els únics noms propis que apareixen a la denúncia són els dels presidents d'aquestes dues entitats.

Concretament, l'escrit del fiscal explica que Cuixart, ja passades les 12 de la nit, va demanar que no s'aturessin les mobilitzacions enfilat sobre un cotxe de la Guàrdia Civil juntament amb Sánchez. També considera que les dues organitzacions van "planificar" les protestes perquè van arribar a comptar amb voluntaris que repartien aigua i altres begudes.

Què considera la fiscalia delicte de sedició?

La fiscalia sosté que durant les diverses mobilitzacions de protesta contra la macrooperació judicial que va suposar l'escorcoll de diverses institucions catalanes es van produir diversos altercats que considera constitutius del delicte de sedició, un delicte que es descriu en l'article 544 del Codi Penal com aquell dut a terme per persones que "s'alcen públicament i tumultuàriament per impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de la llei o a qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic, de l'exercici de les seves funcions".

En aquest sentit, el fiscal en cap apunta que "els actes dels dies 20 i 21 de setembre" estaven orientats directament a impedir que els cossos de seguretat de l'estat desenvolupessin les seves funcions. Però, a més, el fiscal va més enllà i assegura que l'objectiu últim de les mobilitzacions era "aconseguir la celebració del referèndum per proclamar la República Catalana independent d'Espanya, sent conscients" que ho fan al marge de les vies legals i vulnerant la Constitució.

El fiscal descriu cronològicament les diverses concentracions que es van anar produint al llarg del dia 20 de setembre i es fixa especialment en moments que considera "d'elevada tensió" o que van dificultar la feina dels cossos de seguretat. A banda de les punxades a les rodes dels cotxes de la Guàrdia Civil, també fa referència a diversos moments en què els manifestants van tallar algunes vies o quan els voluntaris de l'ANC amb armilles verdes van fer un cordó davant la porta de la Conselleria d'Economia. En aquest punt explica com els manifestants cridaven als Mossos "no us mereixeu la senyera que porteu" i com "amenaçaven" la Guàrdia Civil cridant "no sortireu". La fiscalia també descriu les concentracions davant la seu del PSC, on assegura que es van "atacar" alguns militants socialistes. La denúncia de la fiscalia també fa referència a la cassolada que va començar a les 10 hores i a la qual "es van unir els manifestants amb el soroll de les claus".

El relat per convertir les manifestacions en disturbis

El conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, ja ha advertit aquest divendres al migdia, en una trobada amb periodistes, que l'Estat "està preparant un relat que converteix en tumultuàries unes manifestacions que han sigut cíviques i pacífiques, perquè l'objectiu és intentar presentar la situació com una insurrecció per dir que hi ha un delicte de sedició". Minuts després d'aquestes declaracions es feia pública la denúncia de la Fiscalia General de l'Estat exactament en aquest sentit.

Denúncia de sedició per les concentracions del 20 de setembre
stats