JUDICI CAS CAN DOMENGE CAS NÓOS
Política 06/06/2013

Fiscalia acusa Munar de maniobrar per fugir o desfer proves

L'Audiència just consent ajornar el judici fins al 17 de juny i avui resoldrà si imposa mesures cautelars

Antònia Artigues
4 min

Palma.Maria Antònia Munar volia marcar la pauta del judici del cas Can Domenge demanant-ne l'ajornament per canvi d'advocat i tot se li ha girat en contra. El tribunal va imposar dures condicions a un eventual ajornament i la Fiscalia Anticorrupció va sorprendre reclamant una vista per sol·licitar mesures cautelars contra l'expresidenta del Parlament, perquè pensa que el canvi d'advocat és una maniobra dilatòria de Munar "per preparar la seva fugida o per alterar les fonts de prova". La Fiscalia ho considera un abús de dret.

Munar i la seva estratègia de defensa l'han convertida en l´única protagonista de l'inici del judici del cas Can Domenge. La resta d'acusats (els exmembres de la cúpula d'UM Miquel Nadal, Bartomeu Vicens i Miquel Àngel Flaquer, a més de l'empresari Roman Sanahuja i l'advocat Santiago Fiol) assistien ahir com a convidats de pedra al quasi enfrontament entre el president de la sala i Munar.

Avui, la resposta

Avui al matí a les 10.00 hores, Munar i la resta d'acusats han de comparèixer de nou davant el tribunal de la secció segona de l'Audiència, presidit pel magistrat Diego Gómez-Reino. Hi ha diverses qüestions per resoldre. Munar haurà de presentar un escrit del seu advocat actual, José Antonio Choclán (també defensor de Correa, principal encausat de la trama Gürtel), en el qual el lletrat confirmi que assumeix la defensa de Munar i que estarà preparat per representar-la en el judici per Can Domenge el proper 17 de juny. Aquesta és la condició que ha imposat el tribunal per accedir a ajornar-lo. També es durà a terme una vista a instàncies de la Fiscalia, en la qual el ministeri públic demanarà a la sala que s'acordin mesures cautelars contra Munar. Per aquesta vista, Munar ha d'estar acompanyada d'advocat. Si no en té, pot ser que se li'n designi un d'ofici. I, almanco en el pla teòric, hi ha una "tercera via" -pràcticament impossible-: que Munar reprengui la relació professional amb el seu advocat fins ara, Gabriel Garcías, i s'iniciàs el judici.

Després de les confessions de Bartomeu Vicens -assegurant que ell, Munar, Miquel Nadal i UM cobraren 4 milions per la venda del solar públic de Can Domenge a Sacresa-; els escorcolls en els domicilis de Munar i Nadal; la confirmació per part del propietari de Sacresa que, efectivament, havia pagat 4 milions de suborn, i l'acostament de Nadal a la Fiscalia, l'ambient del judici ja era prou tens.

Tot i així, l'anunci de Munar de renunciar al seu advocat feia preveure que la primera sessió seria simplement un tràmit en el qual Munar en demanaria la suspensió i poca cosa més. Però la cosa no va anar així. Des del minut 1, en què el president de la sala segona de l'Audiència, Diego Gómez- Reino, va donar la paraula a Munar perquè aclarís si havia renunciat al seu advocat, la tensió augmentà; tant, que qui un dia fou la totpoderosa Munar repetia una vegada i una altra que se sentia "totalment indefensa".

L'argumentació de Munar perquè se suspengui el judici és que ha perdut la confiança en el seu advocat. Segons ella, els escorcolls que es practicaren a casa seva han dinamitat la seva defensa. "Em sent indefensa amb tot el que ha passat els darrers dies. Ara la Fiscalia sap exactament el que pens sobre el cas. Han bolcat el contingut del meu ordinador i s'ha accedit al contingut d'una llibreta en la qual he anat fent anotacions durant els sis anys d'instrucció... De cada acusació, jo tenia anotada la meva resposta", digué Munar. La Fiscalia negà ahir les afirmacions de Munar sobre l'escorcoll.

Començar de zero

"Ara vull començar de zero amb un altre advocat", afegí Munar. Vol "més contundència", perquè ha tingut discrepàncies amb el misser anterior arran dels escorcolls al seu domicili i sobre com s'ha plantejat el recurs respecte d'aquesta qüestió. "No em sent representada", acabà Munar.

I tot d'una vingueren els retrets del president del tribunal, Diego Gómez-Reino. Així, va advertir Munar del greu perjudici que causava a la sala ajornar una vista fixada des de setembre de l'any passat i també li recordà que el canvi d'advocat no és un motiu de suspensió del judici. "Per què no ha vingut amb el nou advocat?", li demanà.

Munar fins i tot va jurar. "Li jur que no tenc intenció de causar cap perjudici. Si no em sentís indefensa, mai no hauria volgut canviar d'advocat", digué Munar al magistrat, i continuà explicant que ella no té gens d'interès a dilatar el procediment, que va qualificar de "sis anys de patiment". "El que menys em recomana el meu metge és allargar això", hi insistí, i remrcà que són els esdeveniments recents els que l'obliguen a prendre la decisió.

El magistrat no es va ablanar. Ben al contrari. "La sala li posarà condicions", digué Gómez-Reino. Condicions que suposen que avui al matí s'ha de presentar a la sala l'esmentat escrit del nou advocat de Munar, en el qual aquest es comprometi a defensar-la a partir del 17 de juny. "Això és demà!", va dir Munar. "Si no, no li admetré la renúncia i l'haurà de defensar-la el seu advocat fins ara" fou la contundent resposta del magistrat. No valgueren de res les seves queixes. "Onze dies per 5.000 folis...? Jo no som l'única clienta... em sent totalment indefensa!", exclamà. No hi hagué clemència.

Fins i tot el magistrat va advertir el veterà i reconegut penalista Garcías que no podia renunciar a la defensa ara. "Amb quines forces puc dur una defensa amb el que he escoltat a la sala?", es demanà Gabriel Garcías. Avui, les respostes.

stats