Política 25/09/2017

Ferran Bel es nega a declarar davant el fiscal i li lliura el decret que el vincula amb l'1-O

Membres del PDECat, ERC, els comuns, PNB i Bildu l'han acompanyat a la Fiscalia General de l'Estat

Ot Serra
2 min
L'alcalde Tortosa, Ferran Bel, en una imatge d'arxiu

MadridEl diputat del PDECat al Congrés, Ferran Bel, ha comparegut a la Fiscalia General de l'Estat a Madrid aquest dilluns a la tarda, citat com a alcalde de Tortosa. Tal com han fet la resta d'alcaldes catalans, s'ha negat a declarar i ha manifestat que ja donaria les explicacions pertinents si s'obre una causa als tribunals.

Per la seva condició de diputat al Congrés, Bel ha hagut de comparèixer a la seu del ministeri fiscal a la capital espanyola. Una delegació de representants de diferents partits han acompanyat l'afectat fins a les portes de la fiscalia, entre les quals hi havia la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, i diputats i senadors d'ERC, En Comú Podem, PNB, Bildu i Compromís.

"Aquesta és una citació amb caràcter preventiu i no canviarem de criteri", ha assenyalat Bel en declaracions als mitjans, només quinze minuts després d'atendre la citació. L'alcalde de Tortosa ha explicat que ha lliurat al fiscal una còpia del decret que va signar i que el vinculava al referèndum de l'1 d'octubre i ha assegurat que no ha comès cap delicte. A més, Bel ha opinat que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, no pot fer "cap crida a la reflexió" quan està reprovat pel Congrés, així com els ministres de Justícia i Hisenda, Rafael Catalá i Cristóbal Montoro. "Precisament, els que han provocat la intervenció de la Generalitat", ha puntualitzat.

Mentre Bel responia al fiscal, a les portes de la fiscalia Marta Pascal ha remarcat la "fermesa i decisió" sobre l'1 d'octubre i ha defensat que "no es pot renunciar al vot dels ciutadans". "Estem molt convençuts del que estem fent", ha apuntat Pascal. Al seu torn, el diputat d'En Comú Podem Joan Mena ha denunciat un govern espanyol "demofòbic", a qui ha acusat "d'amagar-se darrere els tribunals". El portaveu del PNB a la cambra baixa, Aitor Esteban, ha considerat que els alcaldes "no han fet res reprovable" i que és l'estat espanyol qui "no està respectant el seu propi ordenament jurídic".

stats