Política 13/09/2017

Felip VI: "La Constitució prevaldrà sobre qualsevol fallida de la convivència"

El monarca s'arrenglera amb el discurs de la Moncloa

Ara
2 min
És el tercer cop que Felip VI s'ha dirigit al Congrés des de la tribuna d'oradors des que va ser proclamat. El dia de les primeres eleccions democràtiques després del Franquisme només tenia 9 anys. EFE

MadridEl rei Felip VI s'ha mostrat aquest dimecres convençut que la Constitució espanyola "prevaldrà sobre qualsevol fallida" de la "convivència en democràcia", que és la base de la vida "en llibertat comuna", en referència expressa al Procés i la intenció de la Generalitat de celebrar el referèndum de l'1 d'octubre.

El monarca ha arrencat el seu discurs durant l'acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura, que ha tingut lloc a la Catedral de Conca, amb una menció expressa a la situació de Catalunya. Així, ha assenyalat que "davant dels que se situen fora de la legalitat constitucional i estatuària i fracturen la societat", ell està "segur que els drets que pertanyen als espanyols seran preservats i les llibertats de tots els ciutadans seran garantides i protegides", informa Europa Press.

Cal recordar que els discursos del rei estan redactats amb el govern espanyol, i que acostumen a expressar la visió de la Moncloa.

"La convivència, en una democràcia constitucional com la nostra, només és possible si les lleis que la regulen i organitzen són ateses i complertes pels ciutadans i per les institucions, si els drets i llibertats dels ciutadans són tutelats i respectats pels poders públics", ha afegit.

El rei ha lligat aquestes reflexions a la definició de cultura, que és "la història i l'art", i ha puntualitzat que "per poder expressar-se, la cultura necessita llibertat", "llibertat que va costar molt aconseguir als espanyols". "Una aspiració assolida després de molts sacrificis i esforços, gràcies al compromís i la generositat de tots. Un gran triomf col·lectiu que és irrenunciable", ha manifestat Felip VI.

Així mateix, ha insistit que les llibertats de "tots els ciutadans seran garantides i protegides". "La nostra vida en comú en llibertat és el fonament del nostre progrés i pilar essencial de la nostra pertinença a la Unió Europea", ha afegit.

stats