PAÍS VALENCIÀ
Política 17/06/2013

Fabra busca el miracle econòmic

Els dirigents del PP valencià admeten la gravetat del moment i que la Generalitat els perilla

Salvador Almenar
3 min

València.Al PP valencià les coses ja no funcionen com un rellotge. El PP ha deixat de ser aquella organització monolítica en què era difícil trobar fractures en el seu discurs i la militància feia pinya al voltant del seu líder per no deixar veure ni un símptoma de debilitat. Ara la crisi econòmica, els casos de corrupció que l'esquitxen i, sobretot, els nefastos pronòstics electorals han afeblit un partit que constata que, per primera vegada en 20 anys, els perilla el govern de la Generalitat Valenciana.

Aquesta circumstància ha dibuixat un nou PP. Amb el vent en contra, al clan popular s'evidencien les disputes internes entre famílies, la disciplina s'ha trencat i alguns dels dirigents fan la guerra pel seu compte, i els dubtes respecte al lideratge del president dels populars, Alberto Fabra, s'han fet evidents. Amb aquest mar de fons, a Fabra se li acumula la feina i ha de diversificar esforços per exercir el control del partit, d'una banda, i tractar d'emprendre des de la Generalitat polítiques que reactivin l'economia del País Valencià, de l'altra.

Aquesta tempesta que agita el PP valencià no es vivia des dels temps en què l'exministre Eduardo Zaplana i l'expresident Francisco Camps es van enfrontar obertament pel control del partit. Ara les esquerdes no s'han obert per una lluita aferrissada per la presidència de la formació a València sinó perquè els populars veuen com el seu projecte s'enfonsa sense que el seu líder pugui tapar la fuga de vots.

Les últimes enquestes publicades asseguren que el PP perdrà la majoria absoluta en les eleccions del 2015 i neguen, fins i tot, la possibilitat de governar amb el suport d'UPyD -que entrarà segur en les Corts Valencianes-, donant ales, d'altra banda, al fet que l'esquerra torni a governar el País Valencià amb un pacte entre el PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida.

Al PP en són conscients encara que ja fa temps que no encarreguin enquestes. Es dóna el cas que el PP ha preferit retardar al setembre l'elaboració d'un sondeig que preveia publicar aquest mes de juny, un intent de pal·liar l'efecte que podrien tenir sobre l'estudi les últimes retallades aprovades o les recents investigacions judicials per presumptes casos de corrupció.

Un rellevant càrrec del partit assenyalava fa dies que no són "aliens a la situació" que travessa el PP espanyol i reconeixia cert "nerviosisme" al partit. Aquest sentiment a què tan poc acostumat estava el PP valencià té molt a veure amb la complicada situació econòmica que viu el País Valencià, i que podria resumir-se en un 30% d'atur, un 30% de deute i un 30% de persones en risc d'exclusió social. Fabra necessita rebaixar urgentment aquests índexs si vol tenir opcions de revalidar el seu càrrec el 2015.

Encara que aquesta crisi no sigui idèntica a les viscudes anteriorment, la recepta del PP per remuntar el vol no canvia gens respecte a la que en altres moments li ha donat resultat: confiar en una millora de la conjuntura econòmica i un augment substancial de l'ocupació. Malgrat els intents del govern Fabra, els resultats no arriben, de moment, encara que els que són pròxims al president són optimistes de cara al futur. "La partida encara no s'ha acabat", assenyalava un diputat popular la setmana passada als passadissos de les Corts Valencianes. "Quan les decisions que estem prenent tinguin efecte, segur que els resultats canvien. Les enquestes reflecteixen un moment precís i és normal que patim el desgast del partit que està governant", explicava.

Amb tot, el punt més important de la política econòmica del govern valencià es discuteix a Madrid i és aconseguir que una hipotètica reforma del sistema de finançament autonòmic pal·liï el dèficit fiscal que ara té el País Valencià. És una batalla fonamental per a Alberto Fabra i no només pel benefici que podria reportar per a les arques públiques de la Generalitat Valenciana i la millora dels serveis públics valencians, sinó perquè si ho aconseguís, suposaria un cop d'autoritat dins del partit.

El suport de Madrid

Amb aquesta victòria, que és una de les poques bales que li queden per esgotar les seves possibilitats de revalidar el càrrec, Fabra faria callar els debats sobre la seva capacitat de lideratge, d'altra banda cada vegada més freqüents en cercles del PP. Fonts de la Generalitat Valenciana neguen que Fabra sigui un candidat qüestionat i asseguren que "té el suport de Mariano Rajoy, com va demostrar el president nacional amb la seva participació en la convenció celebrada a Peníscola".

El suport de Madrid és el que permetrà a Alberto Fabra arribar com a candidat a les eleccions del 2015. En el PP valencià ningú s'arriscarà a promoure una altra candidatura sense el beneplàcit de Génova, encara que no estiguin excessivament convençuts que l'actual president valencià reuneixi els requisits necessaris per guanyar unes eleccions. Una altra cosa serà què passi després dels comicis, i més si el PP perd la Generalitat. Llavors, la partida pel control del partit estarà assegurada.

stats