Política 27/11/2014

Fabra treu pit i assegura que ha complit amb els compromisos que va adquirir a l'inici de la legislatura

El president del govern valencià enumera entre els seus èxits haver aconseguit que el govern espanyol reconeguera el dèficit asimètric o el FLA

Acn
3 min
El president Fabra, el conseller d'Hisenda, Juan Carlos Moragues, i la consellera portaveu, María José Català, moments abans de la sessió de control. / MANUEL BRUQUE / EFE

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha defensat aquest dijous que ha complit amb els compromisos adquirits durant el seu discurs d'investidura. Fabra ha assegurat durant la sessió de control al president celebrada hui a les Corts Valencianes que l'economia és "ara més competitiva" i que ha aconseguit més sostenibilitat de l'estat del benestar i una administració més eficient i menys costosa.

Davant les crítiques de l'oposició per la manca de millora del finançament i les acusacions de "submissió" a Madrid, Alberto Fabra ha reivindicat que ha aconseguit millores per part del govern espanyol com el dèficit asimètric, el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) o el Pla de pagament a proveïdors.

El cap del Consell ha afegit que l'economia valenciana està creant ocupació, després de les crítiques del portaveu socialista, Antonio Torres, que assenyala que la societat valenciana està cada vegada més empobrida. Torres ha acusat Fabra de no defensar els interessos valencians en qüestions com el Corredor Mediterrani o que no s'haja aconseguit una modificació del sistema de finançament, situant les inversions de l'Estat a la cua. "La seva submissió davant Rajoy per tal que el nomene candidat a la Generalitat Valenciana ha causat un mal irreparable", ha dit el síndic del PSPV.

En una línia semblant, el síndic de Compromís, Enric Morera, ha dit que la senya d'identitat de Fabra és "empobrir el poble valencià, no defendre els seus interessos" i la "incapacitat per plantar cara" a Rajoy. Morera ha dit que el govern espanyol està incomplint la llei orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) i "maltractant el poble valencià, que no es mereix el maltractament sistemàtic".

El finançament, al Defensor del Poble

"Reclamarem que es faça justícia i tinguem el mateix tractament que altres autonomies" i ha anunciat que si Fabra no fa res, Compromís anirà al Defensor del Poble i durà l'informe dels experts de les Corts Valencianes que acredita que el País Valencià no rep el mateix tractament en inversions en relació a la seua població que altres territoris.

En aquest punt Fabra ha defensat que ha aconseguit millores per part del govern espanyol en matèria econòmica i ha posat com exemple el FLA, el pla de pagament a proveïdors o el dèficit asimètric per al País Valencià. Fabra també ha anunciat una inversió de 40 milions d'euros en matèria de renda garantida de ciutadania, nòmina mensual de dependència i abonament a gestores de centres d'atenció a discapacitat i gent gran.

En torn de rèplica, el diputat de Compromís, Fran Ferri, ha dit que al president Fabra "li manca valentia" i que no té "lleialtat amb el poble valencià sinó submissió". Ferri ha dit que Compromís aposta per dur Rajoy als tribunals per incompliment de la LOFCA i ha deixat en la taula del cap del Consell un requeriment per denunciar el president espanyol.

A l'anunci de Ferri, el conseller d'Hisenda, Juan Carlos Moragues, ha respost que l'oposició "tot ho soluciona als tribunals" i que el govern valencià manté "una posició ferma davant les retallades", moments després de reivindicar que el Consell és "un excepcional gestor".

"El Consell més opac de la història"

El síndic d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Ignacio Blanco, ha defensat la querella per la via penal contra el govern valencià per ocultació d'informació. Blanco ha dit que "la via penal ha estat l'últim recurs" després de 18 sentències del TSJ valencià que condemnen el Consell a facilitar informació i que, segons el portaveu, demostren que "és el Consell més opac de la història".

El portaveu d'EUPV ha defensat les accions judicials del seu grup i d'Izquierda Unida en casos com el 'cas Bárcenas', 'Brugal', 'Valmor', la investigació sobre la gestió econòmica de RTVV o el Centre de Convencions de Castelló.

Al seu torn, el president valencià Alberto Fabra, ha acusat EUPV de demanar informació i després no anar a recollir-la. Fabra ha dit que el que li molesta d'aquesta formació és que "no tinga programa i que el seu únic punt siga fer fora el PP".

La portaveu i consellera de Cultura, María José Català, també ha acusat EUPV de no facilitar informació i ha citat el cas de l'alcalde de Bunyol, d'aquesta formació política, que ha rebut una querella per no donar a conèixer al PP un total de 57 expedients. "Són l'opacitat per excel·lència, són la marca blanca de Podemos, són casta!", ha dit la portaveu del govern valencià.

stats