Política 16/04/2014

Esquerra Unida porta a la Fiscalia la compra per part del govern valencià de l'empresa que organitzava la F1

La societat pública Circuit del Motor va comprar l'empresa Valmor Sport per 0,99 cèntims. EUPV vol que s'investiguin possibles delictes societaris

Europa Press
3 min
Camps, Barberá i Ecclestone, amb l'expresident de Bancaixa, José Luis Olivas, Fernando Roig i Jorge Martínez Aspar.

ValènciaEl portaveu adjunt d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) en les Corts Valencianes, Ignacio Blanco, ha anunciat aquest dimecres que la seva formació enviarà a la Fiscalia el contracte de venda de l'empresa Valmor Sport S.L. –encarregada d'organitzar el Gran Premi d'Europa de Fórmula 1– a l'empresa pública Circuit del Motor per import de 0,99 euros. La formació d'esquerres adjuntarà a aquest document una denúncia sobre aquesta operació de compravenda, perquè el ministeri públic investigui possibles "delictes societaris i de corrupció".

Així ho ha assenyalat en una roda de premsa en què ha donat a conèixer aquest document, que també ha publicat la formació en el web eldesconfidencial dins de la seva "campanya de desconfidencialització" de contractes subscrits amb clàusules de confidencialitat i que afecten a fons públics. En aquests cas, la Generalitat Valenciana va condonar un deute de 14,6 milions, segons ha explicat el diputat.

Blanco ha criticat els compromisos adquirits per "mantenir indemnes" a Bancaixa Participacions S.L., l'empresari i president del Vila-real CF, Fernando Roig, i World Wide Circuit Management –societat presidida per Jorge Martínez Aspar–. Bancaixa, Roig i la societat que presidia l'expilot de motos Martínez Aspar van crear l'empresa Valmor Sport, que explotava i organitzava el Gran Premi d'Europa de Fórmula 1 que se celebrava a València.

Blanco ha assenyalat que els compromisos subscrits en el contracte de compra de Valmor suposen "una amnistia per als socis que van conformar aquesta empresa pantalla per al projecte megalòman de Camps de la F1, que ha costat als valencians prop de 300 milions d'euros".

Precisa, no obstant això, que "la ruïna de la F1 cal imputar-la a Camps" però aquesta operació, el cost de la qual situa entorn dels 55 milions –entre pèrdues per almenys 23,8 milions, un préstec participatiu signat el 2012 de 26,8 milions i altres 3,2 per aportacions per organitzar l'esdeveniment–, és responsabilitat del govern actual liderat per Alberto Fabra. I és que, el contracte que ha fet públic aquest dimecres el diputat d'esquerres es va signar el 7 de març de 2012, ja durant el govern de Fabra.

Al seu judici aquest contracte, "és el gran escàndol de l'era Fabra", per la qual cosa reclama la compareixença d'algun membre del govern valencià per explicar "com es va fer aquesta operació i quant ha costat" i presentarà una proposició no de llei perquè la Sindicatura de Comptes realitzi un "informe especial de fiscalització de la gestió de Circuit del Motor" i, fonamentalment, sobre la compra d'una "empresa ruïnosa" com Valmor amb un "blindatge absolutament escandalós, políticament inadmissible i ja veurem si legalment vàlid" als seus accionistes, que "pràcticament no han posat res més que el capital inicial".

En concret, el contracte recull que el comprador –la Generalitat Valenciana– reconeix la situació de desequilibri patrimonial de Valmor i es compromet a buscar el reequilibri, atendre deutes i no presentar concurs de creditors en dos anys, així com a no interposar accions de responsabilitat civil contra els administradors per incompliment de les seves obligacions legals, traslladar aquest compromís a futurs compradors, "mantenir indemnes" als consellers de responsabilitat de caràcter civil i indemnitzar-los per possibles danys i perjudicis.

Dificultats per obtenir el contracte

Blanco explica que va accedir a aquest "mític contracte", amb el qual tanquen el cercle iniciat amb la publicació del subscrit amb el magnat de la F1, Bernie Ecclestone, quan va anar a veure'l al març, tres mesos després d'haver-ho sol·licitat, i subratlla que va obtenir còpia del document "gràcies a amenaçar amb anar als tribunals per via penal" contra qui li negués aquest dret com a diputat, ja que inicialment li van negar còpia i també l'accés d'una assessora.

El diputat d'esquerres ha explicat que la intenció del seu grup parlamentari és "dinamitar" la clàusula de confidencialitat amb la qual el govern valencià va subscriure molts dels contractes per organitzar els grans esdeveniments, que en aquest cas "afecta fins a a la pròpia existència del contracte".

En la seva denúncia, EUPV explica com consideren que va funcionar l'operació de compravenda de Valmor i qui són els responsables. Així, assenyala que l'operació es va tancar amb el vistiplau de la llavors consellera de Cultura i Esport i actual secretària autonòmica de Comunicació, Lola Johnson, en qualitat de presidenta del consell d'administració de la societat Circuit del Motor.

stats