Política 19/06/2013

Pràcticament restablert el subministrament de llum a la Vall d'Aran

Unes 4.500 persones continuen sense aigua potable i 64 sense llum, la majoria a Viella

Maria Ortega / Agències
3 min

ViellaEls tècnics de la companyia Endesa han restablert completament el subministrament elèctric als seus abonats a la Vall d'Aran i han començat els treballs de reparació i reconstrucció de la xarxa i els pals arrossegats per l'aigua. Segons ha informat la companyia elèctrica, la instal·lació de dotze grups electrògens, alguns d'ells transportats per helicòpters militars, ha permès tornar a donar subministrament als abonats que encara estaven a les fosques.

Protecció Civil manté la fase d'alerta del pla Inuncat i demana a la població evitar apropar-se als rius fins que finalitzi l'episodi de risc i realitzar només els desplaçaments necessaris.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que aquest dimecres ha visitat la zona afectada per les riuades a la Vall d'Aran, ha anunciat que, al matí, Protecció Civil ha rebaixat a nivell d'alarma el pla Inuncat, ja que la situació meteorològica ja no és tan alarmant com la de dimarts. Espadaler ha concretat que aquest pas permet obrir de manera més generalitzada la mobilitat, tot i que ha apuntat que continuen afectades la C-28, la N-230 i la N-141. Poblacions com Bossòst i Les continuen aïllades per carretera. El conseller ha assegurat que és aviat per quantificar els danys causats, però que, en qualsevol cas, el procés de recuperar la normalitat, que comença avui, "serà lent, perquè l'afectació que hi ha hagut és severa" i perquè hi ha infraestructures afectades.

Un total de 64 persones continuen sense llum, la majoria a Viella i el servei de gas s'ha recuperat, excepte algun cas puntual.El Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya ha gestionat una cisterna d'aigua potable per Arties i ha fet coordinació de cinc cisternes d'aigua sanitària per l'hospital de Viella. Viella continua sense aigua corrent, però s'espera que aquest dijous estigui solucionat.

A Viella, per exemple, hi ha 3.500 abonats sense aigua i mil més fora d'aquest municipi. Respecte els poc més de 300 desallotjats, el conseller ha puntualitzat que tornaran a casa seva de manera "esglaonada" a mesura que es vagin garantint les condicions de seguretat.

Espadaler ha destacat que, a banda del temps, també faran falta nombrosos recursos econòmics per reconstruir les infraestructures que han quedat malmeses com a conseqüència dels aiguats, i ha considerat que és aviat tant per fer una aproximació econòmica del desastre com per prendre decisions com ara la declaració de zona catastròfica. Ha anunciat, també, que caldrà fer una "reflexió" sobre la gestió del riu Garona, en la línia del que ha demanat el Consell de l'Aran, i amb l'objectiu, assegura, de garantir la "màxima seguretat".

Baixa el cabal dels rius, però continuen sent alts

La nit ha portat sensibles millores al Pirineu de Lleida. Tot i així, el nivell dels rius ha baixat poc. En general continuen sent nivells encara molt alts, tot i que durant el matí la situació s'ha mantingut tranquil·la i sense pluja. Aquesta tarda i vespre, però, tornarà a augmentar el risc de xàfecs, que tot i que seran molt més locals que ahir, podrien encara descarregar força aigua en poca estona en alguns indrets. Meteocat ja no té actiu cap avís de situació de perill per acumulació o intensitat de pluja. Difícilment hi haurà pluges de més de 30 litres per metre quadrat, però el nivell dels rius no permet rebaixar gaire l'alerta. Divendres continuarà el risc de xàfecs, però sempre seran pluges de poca estona. El cap de setmana el temps millorarà clarament.

stats