Política 15/09/2017

Escorcolls en impremtes a la recerca de paperetes

La Guàrdia Civil confisca 100.000 cartells després de quatre inspeccions, tot i que en tres no hi troba res

Pau Esparch
3 min
01. La Guàrdia Civil va muntar des de dijous un dispositiu a la impremta Artyplan de Sant Feliu. 	02. Els cartells requisats.

BarcelonaLa Guàrdia Civil s’ha marcat l’objectiu de requisar tot el material imprès relacionat amb l’1-O abans que es faci el referèndum. En les últimes hores, el cos policial ha posat en marxa un dispositiu per escorcollar les impremtes catalanes sospitoses de fabricar les paperetes, els impresos electorals i les instruccions per als membres de les meses de l’1-O. De moment, l’únic resultat positiu de -com a mínim- cinc escorcolls en impremtes ha sigut la confiscació de 100.000 cartells vinculats amb el referèndum. Segons les fotos que va difondre la Guàrdia Civil, el material intervingut són cartells de la campanya institucional de la Generalitat de l’1-O i d’una crida conjunta a votar de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va afanyar a felicitar la Guàrdia Civil pels cartells, que es van requisar en un establiment de Barcelona. Però ahir els agents també van entrar a més impremtes: a Sant Feliu de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona, d’on en van sortir amb les mans buides.

Els 100.000 cartells es van confiscar a la impremta Marc Martí del Poblenou, al carrer Pallars de Barcelona. No va ser l’únic establiment de la firma Marc Martí que es va inspeccionar, perquè la Guàrdia Civil també va anar ahir a la instal·lació de la companyia a l’Hospitalet. Allà el cos policial va passar tot el matí al voltant de la impremta, fins que va rebre l’ordre judicial per accedir a la nau. L’escorcoll va durar només una hora i els agents van abandonar la impremta pocs minuts abans de les quatre de la tarda sense trobar-hi cap material relacionat amb l’1-O. La mateixa escena es va repetir a la impremta Artyplan de Sant Feliu, on des de dijous al vespre hi havia un ampli desplegament de la Guàrdia Civil. Abans de les cinc de la tarda, tres hores després d’haver-hi entrat, el cos policial va marxar de l’establiment sense localitzar cap vincle entre l’empresa i el referèndum.

Els dos escorcolls a l’Hospitalet i Sant Feliu van atraure desenes de manifestants que, amb banderes estelades i pancartes a favor del dret a decidir, es van concentrar davant les instal·lacions. Hi havia membres de l’ANC i de l’esquerra independentista, que es van dirigir als agents amb càntics com “On són les paperetes?” i “Passi-ho bé”. Finalment, també a la tarda, la Guàrdia Civil va fer acte de presència a la impremta Gràfiques Gongraf de Badalona. Els quatre escorcolls d’ahir es van produir després que la setmana passada el mateix cos va entrar a la impremta Indugraf de Constantí, on tampoc van trobar material relacionat amb l’1-O. A part de les impremtes, la Guàrdia Civil ja havia començat la jornada amb el tret de sortida de la campanya del referèndum. Tot i que diferents cossos policials van identificar i requisar material de la campanya, la Guàrdia Civil va fer la incautació més curiosa fins ara. Va ser quan va identificar tres membres de la CUP enganxant cartells a les Cases d’Alcanar i els van requisar tot el material, inclosos una escombra i un pal.

Correus planta Òmnium

Correus es va situar ahir en el punt de mira quan Òmnium Cultural va denunciar que l’empresa no reparteix una part dels exemplars de la seva revista del setembre. També l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona va dir que Correus no vol enviar el seu butlletí perquè té un article a favor de l’1-O.

stats