Política 24/10/2016

Els 'barons' del PSOE amenacen de trencar amb el PSC

La gestora del PSOE avisa Iceta que si trenca la disciplina de vot caldrà avaluar la relació dels partits

Ara
3 min
El secretari general del PSOE a Aragó, Javier Lambán i el president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page

MadridEl portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, ha demanat avui al PSC que actuï amb "seny" i obeeixi el mandat del comitè federal d'abstenir-se davant Mariano Rajoy, perquè si opta pel desacatament la direcció socialista haurà d'avaluar com queda la relació entre les dues formacions. Jiménez ha insistit que "no hi ha cap tipus de mecanisme alternatiu" al compliment del mandat aprovat ahir, diumenge, pel comitè federal, per al qual no cabria una abstenció mínima, i que tots els diputats, també els del PSC, hauran d'obeir i actuar en bloc.

El PSOE fa un gir històric i regala la investidura a Rajoy"Si els òrgans del PSC prenen una posició que és contradictòria i suposa un desacatament o una posició radicalment diferent de la del comitè federal, haurem d'avaluar la situació que es produeix a partir d'aquell moment. Però confio, i amb això ens posarem, que imperi el seny català", ha assegurat Jiménez en declaracions a la Cadena SER.

Dos dels 'barons' amb més pes territorial, el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i el de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, també han advertit a Miquel Iceta que el no a Rajoy portarà conseqüències. Vara ha apuntat que no entendria que el PSOE deixés sense efectes el trencament de disciplina de vot per part del PSC. Segons García Page, els socialistes catalans han d'acatar la decisió que va prendre el comitè federal, ja que ells també van participar a la votació, i ha recordat que l'abstenció afecta tot el grup socialista, i no "un grupet del grup".

El secretari general del PSOE a l'Aragó, Javier Lambán, confia en la capacitat de persuasió del president de la comissió gestora socialista, Javier Fernández, per fer entrar en raó Iceta i que els diputats catalans acabin acatant la decisió presa aquest diumenge pel comitè federal.

L'expresident socialista d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ha estat el més contundent davant la decisió d'Iceta de mantenir el no a Rajoy. Ibarra ha assegurat que comprendria que el PSOE decidís trencar definitivament amb el PSC. Ibarra, que sempre s'ha mostrat molt crític amb els socialistes catalans, ha manifestat que només podria "comprendre el PSC si obtingués resultats brillants", i ha afegit que "no només baixen de vots a Catalunya, sinó que també ens en fan perdre a Espanya".

Però el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no està sol en el seu no a Rajoy. La secretària general del PSOE de les Balears i presidenta de la Comunitat, Francina Armengol, ha afirmat que "imposar és un molt mal exercici dins un partit", i que el comitè federal d'ahir "va evidenciar una ruptura complicada".

En declaracions a IB3 Ràdio recollides per Efe, Armengol no ha respost si els diputats de les Balears al Congrés trencaran la disciplina de vot i votaran en contra de la designació de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol, però ha qualificat d'"error històric" la decisió.

Qui sí que votarà no, passi el que passi, és el diputat socialista i exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza, que ha anunciat avui que votarà "'no' en consciència" i "per respecte" al programa amb el qual es va presentar el PSOE a les eleccions generals.

Elorza desobeirà el mandat del comitè federal del PSOE d'abstenir-se en la segona votació de la investidura per facilitar el govern de Rajoy i evitar terceres eleccions.

"Com a diputat socialista votaré 'no' a consciència des d'una ètica responsable, per respecte al compromís electoral i al projecte de canvi del PSOE", ha comunicat Elorza al seu compte de Twitter.

També ha anunciat que votarà que no la diputada socialista Margarita Robles. En una entrevista a Antena 3, recollida per Europa Press, ha defensat el sentit del seu vot per "coherència" i pel compromís amb el programa electoral dels socialistes d'un "sí al canvi". Així, ha lamentat que la gestora del partit vulgui imposar una sanció als diputats que trenquin la disciplina de vot: "Em sembla fora de lloc, i no és d'acord amb els temps en què vivim".

La magistrada es va presentar a les llistes del PSOE com a independent i ha denunciat la falta de "transparència" d'alguns membres del comitè executiu que ni s'han atrevit a pronunciar la paraula 'abstenció', malgrat defensar aquest posicionament.

stats