Política 10/08/2013

Els EUA preparen una ordre de detenció d'un directiu espanyol per un forat de 4.500 milions a JP Morgan

Javier Martín-Artajo és parent d'un ministre de Franco. El podrien detenir en els propers dies al Regne Unit i extraditar-lo als EUA

Europa Press
2 min

Nova YorkLes autoritats nord-americanes preparen una ordre de detenció contra dos directius del banc JP Morgan. Un d'ells és francès i l'altre espanyol. Tots dos viuen a Londres. Els sospitosos haurien amagat pèrdues superiors als 6.000 milions de dòlars (uns 4.500 milions d'euros) provocades per la pèrdua de valor dels complexos productes financers que manejaven, segons informa el diari 'The New York Times'.

Després de més d'un any d'investigacions, la fiscalia Federal i l'FBI han arribat a la conclusió que els dos sospitosos, Javier Martín-Artajo i Julien Grout, es van aprofitar del marge que els donava el banc per calcular el preu dels actius derivats amb els quals especulaven per disfressar aquestes pèrdues multimilionàries.

Els dos 'brokers' preparaven paquets de derivats vinculats a la progressió, negativa o positiva, del preu de les accions d'empreses com American Airlines. És impossible conèixer el preu real de venda d'aquests derivats en el moment de l'operació, per la qual s'autoritza mediadors com Martín-Artajo i Grout a fer una estimació subjectiva.

Segons les fonts del 'NYT', Martín-Artajo, director de l'oficina d'inversió de JP Morgan a Londres, va ordenar a un dels seus subalterns, Grout, que falsifiqués les xifres perquè la direcció del banc a Nova York no s'adonés del preu real que podrien tenir els actius.

Les pèrdues eren conegudes des de principis de 2012 i el mateix banc va iniciar una investigació interna i va lliurar els resultats a les autoritats federals i una subcomissió creada específicament al Senat nord-americà.

La investigació en un principi es va centrar en un altre 'broker' de JP Morgan, Bruno Iksil, però aquest finalment va arribar a un acord amb les autoritats nord-americanes i va revelar que els veritables responsables del frau eren Martín-Artajo i Grout. Això ha permès accedir a correus electrònics interns i gravacions de trucades telefòniques que han revelat la trama.

Ara les autoritats nord-americanes podrien demanar la detenció i extradició de Grout i Martín-Artajo. L'oncle avi de Martín-Artajo era, segons alguns mitjans, l'exministre d'Afers Estrangers franquista Alberto Martín-Artajo (1945-1957). El tractat d'extradició vigent entre el Regne Unit i els Estats Units implica la pràctica extradició automàtica de tots dos a territori nord-americà.

stats