Política 23/10/2017

PDECat i ERC avisen el PSC que es podrien replantejar pactes municipals si avala el 155

Tots dos partits avalen que Puigdemont aixequi la suspensió de la declaració d'independència

Xavi Tedó / Gerard Pruna
2 min
Manifestació per la llibertat de Sànchez i Cuixart

BarcelonaPressió de PDECat i ERC sobre el PSC perquè no doni suport a l'article 155. Tant la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, com el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, han coincidit avui a avisar els socialistes catalans que, en funció del que facin al Senat els propers dies, s'hauran de replantejar els acords municipals que mantenen amb la formació que lidera Miquel Iceta.

En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, Pascal ha demanat directament a l'expresident de la Generalitat i senador socialista, José Montilla, que voti en contra del 155. A més, ha subratllat que, en cas que el PSC doni suport a la intervenció de l'autonomia, el PDECat haurà de fer de manera molt clara una anàlisi dels seus pactes municipals amb els socialistes catalans, ja que, ha dit, no s'entendria que governés amb aquells que avalen la suspensió de les institucions catalanes.

Abans, també el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, havia admès que serà "molt difícil mantenir acords amb els que promouen el 155 i, per tant, són còmplices de la fi de l'autogovern a Catalunya", en relació amb els pactes a nivell local que mantenen amb el PSC en diferents ajuntaments. La direcció d'ERC, però, no ha donat la consigna de trencar aquests acords i Sabrià ha assenyalat que els acords es tractaran "cas per cas".

Sabrià també ha refusat la via de l'equidistància, perquè "qui busqui espai entre un i altre, s'estarà posant al costat dels repressors", en referència als comuns o a CCOO, que no cridarà a la desobediència laboral dels funcionaris per l'aplicació del 155.

Aval a aixecar la suspensió de la DUI

Tots dos partits han coincidit també a defensar que el president de la Generalitat aixequi la suspensió de la declaració d'independència. Pascal ha recordat que el Consell Nacional del Partit Demòcrata ja va donar carta blanca a Puigdemont per a fer-ho en cas que l'Estat apliqués el 155.

Abans, el portaveu d'ERC, Sergia Sabrià, ha remarcat avui que la "millor resposta" davant la suspensió de l'autogovern és fer efectiva la DUI "com més aviat millor", descartant així la possibilitat de convocar unes noves eleccions que ratifiquin el resultat del referèndum. Sabrià no ha revelat com s'aixecarà la suspensió de la declaració d'independència, però ha reiterat la necessitat de "fer efectiu el mandat de l'1-O des de la màxima unitat".

"La millor resposta és la República", ha advertit el dirigent republicà, que ha tornat a posar sobre la taula el govern de concentració que algunes assemblees territorials dels republicans han proposat. En qualsevol cas, Sabrià ha advertit que defensaran "les institucions catalanes escollides legítimament" davant l'anunci de l'Estat de rellevar el president i tots els membres del Govern, que es farà efectiu divendres al Senat.

Tant el PDECat com ERC tampoc veuen amb mals ulls que el president Puigdemont es desplaci al Senat per explicar-se durant la tramitació del 155. "Respectarem la decisió que adopti", ha anotat Sabrià, que considera que cal aprofitar "qualsevol altaveu que ens posin a disposició" per denunciar la involució democràtica que representa l'aplicació d'aquest article a l'Estat i arreu del món. Per la seva banda, Pascal ha dit que és una decisió personal del president que comptarà, sigui quina sigui, amb la complicitat del partit.

stats