Política 13/09/2017

ECP, ERC, PDECat, PNB i Bildu demanen que el fiscal general comparegui al Congrés per les citacions als alcaldes

També han sol·licitat que Rajoy doni explicacions, però no tenen majoria si no sumen el PSOE

Dani Sánchez Ugart
1 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, durant el debat d'investidura. EFE

MadridEn Comú Podem, ERC, PDECat, PNB, Bildu i Compromís han sol·licitat aquest dimecres la compareixença del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, de manera "urgent" al Congrés de Diputats per explicar "la decisió d'obrir diligències i interrogar tots els alcaldes que han manifestat el seu suport al referèndum, i en cas de no compareixença acordar que siguin detinguts".

Els demandants consideren que les activitats que està duent a terme la fiscalia "atempten contra la llibertat d'expressió". En concret, els grups sol·liciten que la compareixença es faci a la comissió de justícia.

La petició té pocs números de tirar endavant si no compta amb el suport del PSOE, que de moment ha tancat files amb el PP amb l'estratègia legalista per aturar el referèndum de l'1 d'octubre. A més, la fiscalia ha al·legat altres vegades la seva indisponibilitat per explicar processos judicials oberts en seu parlamentària.

A més, a iniciativa d'En Comú Podem, els grups també han sol·licitat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, comparegui abans de l'1 d'octubre per donar explicacions sobre la seva estratègia en relació amb el referèndum, que té el mateix problema de falta de suport socialista que la compareixença del fiscal, com a mínim de moment.

stats