Política 19/08/2013

Durao Barroso adverteix Rajoy que és "il·legal" cobrar una taxa per creuar la frontera a Gibraltar

El president de la Comissió Europea ha parlat per telèfon amb el president del govern espanyol poc després d'entrevistar-se amb el primer ministre britànic, David Cameron

Europa Press
2 min

MadridEl president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha demanat aquest dilluns a Mariano Rajoy que les autoritats espanyoles "respectin el dret de la Unió Europea" en la seva disputa amb el Regne Unit per les tensions a Gibraltar. En una entrevista telefònica, Barroso també ha advertit que cobrar una taxa per creuar la frontera seria "il·legal".

La conversa entre Rajoy i Barroso es produeix després de que divendres el president de la Comunitat Europea (CE) va parlar amb el primer ministre britànic, David Cameron. El mandatari britànic va demanar que la UE enviés ràpidament observadors al Penyal. "La Comissió espera que aquests dos estats membres dialoguin entre ells com a membres de la Unió Europea. També els correspon a ells trobar una solució i superar els obstacles", ha declarat en referència a un portaveu de l'executiu comunitari, Olivier Bailly.

Sobre la idea plantejada des del govern espanyol de cobrar una taxa de 50 euros per travessar la frontera amb Gibraltar, Bailly ha advertit que Brussel·les no s'hi pronunciarà perquè no hi ha una proposta "formal", però que en cas de dur-ho a terme en aquests termes seria "il·legal". Per això, Barroso ha explicat a Rajoy en la seva conversa que si el govern que dirigeix té la intenció d'aplicar una mesura com aquesta, "ha de saber que no està en línia" amb la normativa comunitària.

Barroso també ha aprofitat la seva xerrada amb Rajoy per tractar "amb més detall" la missió tècnica demanada per Cameron i que Brussel·les espera enviar al penyal a mitjans de setembre. El màxim mandatari britànic havia demanat l'avançament de la missió a l'agost, però Barroso hi ha mostrat "reserves", ja que la CE no té competències en aquest sentit i per organitzar-les necessita coordinar-se amb l'Estat membre implicat, en aquest cas, Espanya.

stats