Política 25/10/2016

El rei insta els partits a fixar Catalunya com a prioritat la pròxima legislatura

Advoca per "desdramatitzar" una reforma de la Constitució, en paraules del portaveu de Compromís, Joan Baldoví

Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, en la reunió amb el rei a la Zarzuela. EFE

MadridEls líders dels partits més grans de la cambra han desfilat aquest dimarts davant del rei com a pas previ al nomenament de Mariano Rajoy com a candidat per a un debat d'investidura que es podria engegar aquest dimecres. Felip de Borbó ha expressat a tots els partits la necessitat de fixar Catalunya com a prioritat la pròxima legislatura, així com de "perdre la por" i "desdramatitzar" una reforma de la Constitució, en paraules del portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, el primer a reunir-se avui amb el monarca.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha considerat "molt difícil" que PP, PSOE i Ciutadans puguin plantejar una reforma constitucional que "satisfaci" els interessos de Catalunya. El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, no ha volgut vincular una cosa amb l'altra. Ha assegurat que han parlat molt de Catalunya amb el monarca perquè és un tema que el "preocupa" i hi ha una "percepció evident que la situació ha de canviar".

La proposta d'una reforma constitucional plana sobre totes les reunions amb el monarca. Ja ho va avançar ahir el portaveu del PDECat, Francesc Homs, que ho va vincular a una resposta per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. Felip de Borbó veu bé la proposta de l'antiga convergència d'incloure-ho en una comissió sobre la reforma constitucional al Congrés. El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha avançat que tant PP com ells només permetran obrir el meló de la Constitució si primer se segella un pacte per la unitat d'Espanya.

Iglesias augura grans "acords estratègics" entre PP i PSOE

Pablo Iglesias ha anunciat que té intenció de saludar els manifestants que tenen previst "envoltar el Congrés" el dia de la investidura de Mariano Rajoy, però ha volgut desmarcar-se de la primera línia de la protesta: ha assegurat que ells no volen interferir en els moviments socials i que la seva "prioritat" és respondre al PP des de la tribuna del Congrés.

Ara bé, ha augurat una legislatura de grans mobilitzacions en contra de la "triple aliança". Considera que serà una legislatura llarga on "segurament tindrem garrotades de cara a la galeria de dia al Congrés i acords estratègics de nit" entre el PP i el PSOE. Iglesias s'ha reivindicat com a líder de l'oposició després d'estar davant d'una "circumstància històrica" com la pinça del bipartidisme. Per al líder de Podem, la reunió amb el monarca ha estat un pur "tràmit".

Felip VI i Xavier Domènech (En Comú Podem) / EFE

Domènech ha denunciat en la roda de premsa posterior a la reunió que la gran coalició no es forma després d'un pacte, sinó que és un "forat negre" en què els grans partits, de la mà de Ciutadans, fan un pacte "en contra" que busca "criminalitzar" Podem i els seus socis al Congrés espanyol.

Rivera celebra que s'obri una "nova etapa"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha refermat davant el rei el seu compromís amb el PP, després de renovar la confiança en el pacte de 150 punts que van signar amb els populars a l'estiu. Rivera s'ha presentat com el "catalitzador" dels canvis i ha anticipat l'obertura d'una "nova etapa". El focus de les crítiques del president del partit taronja ha estat Podem, a qui han demanat que "prenguin nota" i que pensin si "prefereixen envoltar el Congrés en comptes de treballar des de dins". Rivera ha evitat respondre si s'ha parlat de Catalunya.

Rivera ha explicat que ja ha parlat tant amb el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, com amb Rajoy: "És el moment de normalitzar les relacions", perquè en aquesta nova etapa els grans partits de la cambra podran seure a negociar, en lloc de fer-ho amb els partits nacionalistes, com segons ell han fet fins ara.

stats