Misc 16/06/2022

La jutge deixa en llibertat provisional Serafín Castellano, però li retira el passaport

L'operació, que s'ha saldat amb nou detinguts, investiga Serafín Castellano per presumptes favors a una empresa a la qual es van adjudicar contractes per a l'extinció d'incendis

Agències
4 min
Serafín Castellano ha volgut ocultar sota una jaqueta les seves mans, segurament emmanillades, a la seva arribada als jutjats de Sagunt. / MANUEL BRUQUE / EFE

ValènciaEl ja exdelegat del govern espanyol al País Valencià, Serafín Castellano, ha quedat en llibertat provisional després de passar a disposició judicial en ser detingut en una causa oberta per presumptes favors a una empresa, Avialsa, a la qual es van adjudicar contractes per a l'extinció d'incendis quan era conseller de Governació i amb el president de la qual va coincidir en caceres.

Després de ser arrestat a primera hora del matí d'aquest divendres en una operació coordinada per Fiscalia Anticorrupció, Castellano ha passat a la disposició del jutjat d'instrucció número 1 de Sagunt. La jutge titular li ha pres declaració en qualitat d'imputat i ha decretat per a l'exconseller del govern valencià llibertat provisional. La jutge també li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir del territori espanyol, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia valencià. A més, Castellano haurà d'estar a la disposició de l'autoritat judicial per acudir tantes vegades com sigui citat.

La policia espanyola ha detingut aquest divendres el delegat del govern espanyol al País Valencià, Serafín Castellano, en la investigació oberta sobre presumptes favors a una empresa a la qual se li van adjudicar contractes per a l'extinció d'incendis quan ocupava el càrrec de conseller de Governació. Després d'hores d'escorcolls a la casa de Castellano i a diverses seus de conselleries de la Generalitat Valenciana, Serafín Castellano ha arribat poc abans de les set de la tarda als jutjats de Sagunt per prestar declaració com a detingut per presumptes irregularitats en la concessió de contractes públics.

Castellano ha arribat a la seu judicial enmig d'una gran expectació mediàtica i ha suportat també els crits de diverses persones que estaven esperant la seva arribada. L'exconseller i exsecretari general del PP valencià ha arribat en un cotxe policial acompanyat per tres agents i ha recorregut els escassos metres que li separaven de l'entrada judicial amb el cap baix, en cos de camisa i sense ulleres. Una jaqueta tapava les seves mans, presumptament emmanillades.

Durant tot el dia d'avui, agents de la policia han desplegat una operació a València, coordinada amb la Fiscalia Anticorrupció, en la qual s'estan practicant diferents escorcolls tant a la casa de Castellano com a la seu de la conselleria, segons han informat fonts coneixedores de la investigació. Castellano ha sortit de sa casa detingut en un cotxe policial poc abans de les 14.00 hores, després de diverses hores d'escorcolls policials. De moment s'han fet nou detencions, entre les quals s'ha practicat la de Castellano, segons informa el Tribunal Superior de Justícia valencià. L'operació continua oberta i està sota secret de sumari.

Hores més tard s'ha conegut que altre dels detinguts és l'alcalde en funcions del municipi de Quartell, Francisco Huguet, del PP. Huguet ha entrat emmanillat al jutjat d'instrucció número 1 de Sagunt, on es troba ja el fiscal Anticorrupció Vicente Torres, i al qual ha estat conduït Castellano després d'haver abandonat cap a les dues de la tarda, en un vehicle policial camuflat, l'habitatge de Benissanó que ha estat registrada des d'aquest matí. Francisco Huguet ja ha abandonat el jutjat ja que el jutge l'ha deixat en llibertat sense fiança tot i que com la causa està secreta el mateix Hugyet, que ha estat donar de baixa de militància del PP, no ha esclarit si s'han presentat càrrec contra ell.

Els agents de Policia també s'han personat a la seu de la conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, situada al complex administratiu 9 d'Octubre de València, i han preguntat per dos expedients concrets. Un funcionari els ha acompanyat la delegació territorial, situada al carrer de Gregorio Gea, on es trobaven els expedients, que han estat facilitats als agents. Fonts de la conselleria han indicat que es tracta de dos expedients urbanístics "antics", en concret anteriors a l'any 2007, i que estan relacionats amb la comarca del Camp de Morverdre, sense precisar més dades.

Aquesta operació sorgeix de la investigació oberta al ministeri públic el passat mes d'octubre, les diligències de la qual van ser remeses de la Fiscalia de Madrid després d'una denúncia interposada per l'exgerent d'Avialsa -empresa adjudicatària d'aquests contractes- en què alertava de diferents irregularitats tant en l'adjudicació com en la gestió dels contractes atorgats per part de la conselleria dirigida per Castellano -que també va ocupar el càrrec de secretari general del PP al País Valencià- a aquesta empresa mercantil entre els anys 2008 i 2010.

La seva detenció ha motivat que el govern espanyol hagi decidit aquest divendres cessar Serafín Castellano com a representant de l'Executiu al País Valencià, mentre que el PP de la Comunitat Valenciana l'ha suspès cautelarment de militància hores després de conèixer la seva detenció.

Després de mesos d'investigació, Anticorrupció va decidir denunciar els fets al jutjat després d'observar que podrien ser constitutius de delicte, segons han indicat a Europa Press les mateixes.

En concret, la investigació s'ha centrat en els contractes adjudicats a Avialsa per part de Castellano quan ocupava el càrrec de conseller de Governació, entre els anys 2008 i 2010, per a l'extinció d'incendis forestals, per un import de més de 33 milions d'euros.

En la denúncia presentada a Madrid, s'al·ludia a suposats regals fets pel president d'Avialsa, Vicente Huerta, a Castellano, relacionats amb caceres d'ànecs i perdius; i, de l'altra, a gestions de l'exconseller per afavorir el directiu.

Un cas que surt a la llum el 2013

No és la primera vegada que aquests contractes amb Avialsa surten a la llum. A l'agost del 2013 el cas va saltar als mitjans de comunicació i, en aquell moment, Castellano va desmentir "rotundament" que la seva conselleria hagués contractat irregularment l'empresa Avialsa. "Totes les contractacions que es realitzen es fan d'acord amb la llei, amb transparència i sense irregularitats", va dir en aquell moment.

Castellano també va recordar que Avialsa és una empresa que treballa des del 1983 i quan es va publicar el concurs d'extinció d'incendis del 2010, per una mica més de 22 milions d'euros, "va ser l'única que es va presentar i no hi va concórrer cap altra".

Per la seva banda, el grup Avialsa va manifestar fa més d'un any en un comunicat que no havia tingut mai "cap tracte de favor" de l'administració valenciana o de qualsevol altra per a la qual l'empresa treballava o havia treballat.

stats