Política 15/04/2016

Detinguts el secretari general de Manos Limpias i el president d'Ausbanc per un presumpte delicte d'extorsió

El jutge de l'Audiència Nacional investiga si Manos Limpias i Ausbanc cobraven a canvi de retirar querelles judicials

Ara
2 min
El president de Manos Limpias, Miguel Bernad, defensa que cal il·legalitzar l’ANC i Òmnium, on diu que té infiltrats que l’informen de primera mà.

BarcelonaLa unitat de delinqüència econòmica i fiscal de la Policia Nacional (UDEF) ha detingut aquest divendres al matí el secretari general del sindicat ultradretà Manos Limpias, Miguel Bernard, i el president d'Ausbanc, Luis Pineda, acusats dels presumptes delictes d'extorsió, organització criminal, frau contra la hisenda pública, falsedat documental i frau en subvencions, segons ha avançat la Cadena SER.

D'acord amb aquesta informació, la policia té constància que el sindicat presentava querelles contra persones, empreses i institucions i després cobrava a canvi de retirar les accions judicials. L'operació està dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz i per la Fiscalia de l'Audiència Nacional. A banda de Bernard i Pineda, s'han detingut nou persones més.

La UDEF investigava des de feia mesos Manos Limpias i Ausbanc per presumptament exigir pagaments a entitats bancàries a canvi de no difondre informacions negatives sobre elles o fins i tot impulsar causes judicials contra elles en els tribunals. La Policia Nacional investigava aquestes activitats després de rebre una denúncia per part d'extreballadors d'entitats bancàries.

En ocasions, la trama portava alguna entitat bancària fins als tribunals i, un cop iniciada la instrucció, es retiraven de la causa al·legant que es donaven per satisfets amb les explicacions ofertes per les seves víctimes. En una ocasió van arribar a exigir el pagament de tres milions d'euros a canvi de retirar una acusació en els tribunals.

Un dels advocats de la infanta Cristina, Pau Molins, ha assegurat en declaracions a 'El món a RAC1' que Manos Limpias també va intentar extorquir-los. Manos Limpias exerceix com a acusació en el procés judicial pel cas Nóos. Molins ha evitat donar detalls sobre aquest intent d'extorsió i ha afegit que els fets estan en mans de la justícia.

L'advocada que representa Manos Limpias al cas Nóos ha tornat a reiterar avui el que ja deia ahir en un comunicat. Virginia López-Negrete nega qualsevol motiu per retirar l'acusació contra un altre dels processats del cas Urdangarin, Miguel Tejeiro, que "no sigui estrictament processal".

López-Negrete forma part d'un despatx independent de Manos Limpias, tot i ser la seva cara més visible. La lletrada defensa que la seva actuació "sempre ha estat i serà impecable, legal i professional", però admet que "si es provessin algunes de les activitats" atribuïdes al sindicat, "deixaria de representar-los" com a advocada.

"No tenien les mans tan netes"

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha valorat les detencions en roda de premsa després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunís amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. "Potser no tenien les mans tan netes", ha ressaltat Munté.

stats