Política 26/09/2017

El Govern qualifica d'"assetjament" l'ordre de la fiscalia perquè els Mossos bloquegin els col·legis electorals

Turull evita donar detalls sobre l'estat dels preparatius de l'1-O davant la pressió de l'Estat

Gerard Pruna / Aleix Moldes
4 min
El Govern qualifica d'"assetjament" l'ordre de la fiscalia perquè els Mossos bloquegin els col·legis electorals

BarcelonaA cinc dies del referèndum de l'1-O, Carles Puigdemont ha presidit aquest dimarts la reunió del consell executiu. El compte enrere s'accelera i el referèndum segueix vigent tot i la pressió judicial de l'Estat. Tanmateix, encara hi ha molts dubtes sobre els preparatius, entre els quals d'on sortiran les urnes, qui configurarà les meses o qui proclamarà els resultats després de la dissolució de la Sindicatura. I, tenint en compte les últimes instruccions de la fiscalia, també si els Mossos acabaran actuant per evitar que es voti l'1 d'octubre.

Turull ha mostrat màxima confiança en els Mossos i en el conseller de l'Interior i ha valorat com un "assetjament" a les institucions catalanes l'última instrucció que ha rebut la policia catalana, a la qual la fiscalia ha ordenat que prengui el control dels col·legis electorals el dia abans del referèndum i hi eviti l'accés de qualsevol ciutadà fins diumenge a la nit.

A més, els agents han començat a notificar aquest dimarts als directors d'escola la seva responsabilitat en cas que l'1-O el seu col·legi electoral estigui obert, encara que no l'hagi obert ell directament. Turull ha lamentat que la fiscalia confongui qui té la responsabilitat d'un centre educatiu en les tasques docents i qui la té quan el cap de setmana es planteja l'obertura del centre per fer de col·legi electoral.

El Govern ha abandonat l'hermetisme a l'hora d'explicar les mesures preses per fer front a les disposicions judicials. Entre les que ha pres l'executiu aquest dimarts, hi ha la de presentar un requeriment d'incompetència contra el govern espanyol pel que fa al dispositiu de coordinació policial creat per l'1-O. Segons el conseller de la Presidència, Jordi Turull, aquest òrgan "altera la dependència orgànica dels membres del cos de Mossos", i els adscriu a un òrgan de l'administració de l'Estat. L'Estatut estableix que és de la Generalitat que depenen els Mossos d'Esquadra.

L'executiu també ha acordat presentar un recurs contenciós administratiu contra la instrucció de la fiscalia, que és qui atorga la coordinació del dispositiu policial contra l'1-O a un representant del ministeri de l'Interior. Segons el Govern, les decisions les ha de prendre un jutge i no pas un fiscal. Per això també presentarà un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra "l'assumpció il·legítima per part del fiscal" de la investigació de l'1-O, tenint en compte que la causa està judicialitzada.

Evitant valorar si els Mossos compliran o no les ordres del fiscal, que, per exemple, els insta a identificar els responsables dels col·legis electorals de l'1-O, Turull s'ha limitat a reiterar la confiança plena del Govern en els Mossos, en el major, Josep Lluís Trapero, i en els comandaments de la policia catalana.

Garanties de l'1-O

Les incògnites continuaran sent incògnites, almenys de moment. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha rebutjat respondre al·legant que l'"estat de setge" que imposa el govern espanyol impedeix al Govern donar detalls. Així, el portaveu s'ha negat a explicar, per exemple, com es faran arribar notificacions als membres de la mesa o si s'enviaran targetes censals.

Una rere l'altra, el conseller s'ha negat a respondre a cap pregunta relacionada amb els preparatius del referèndum i s'ha limitat a avisar l'Estat que "per molt 'ardor guerrero' que hi posi, està perdent el temps perquè l'1-O es farà" i el Govern farà el que pugui perquè es faci de la millor forma possible.

Davant les preguntes sobre com es podrà fer un referèndum si no hi ha Sindicatura Electoral tal com preveu la mateixa llei del referèndum, Turull ha afirmat que el que s'hauria de qüestionar és l'"estat d'excepció" que ha imposat l'Estat a Catalunya. "El que segur que no és com hauria de ser és la democràcia a l'Estat", ha etzibat Turull. Qui recomptarà o validarà els resultats del referèndum? Turull ha indicat que el Govern ho explicarà, "però no avui", tot i que en cap cas es podrà complir amb la llei del referèndum, que marca que els membres de la Sindicatura Electoral són "inamovibles". La setmana passada, l'executiu va decidir demanar a la Sindicatura que cessés en les seves funcions per evitar que el Tribunal Constitucional els imposés una multa de 12.000 euros diaris fins que no abandonessin el càrrec.

Sense apartar-se ni un mil·límetre del missatge "A cada entrebanc, una solució", Turull ha afirmat que el Govern està concentrat "a com fer front de manera natural als actes de repressió, ús i abús del govern espanyol". En aquest sentit, ha criticat que el fiscal "tingui barra lliure per fer el que pugui". "És el fiscal, eh? No és el xèrif. No és el jutge", ha apuntat. A més, ha criticat que els que demanin garanties a l'1-O siguin "els mateixos que es dediquen a trinxar-les cada dia", i ha subratllat que "la primera garantia d'un referèndum és que la gent vagi a votar".

En plena diatriba contra l'actuació del govern espanyol, Turull ha comparat l'Estat amb Corea del Nord pel tancament de webs, i ha censurat que mentre la pàgina web de la fundació Francisco Franco funciona perfectament la de l'ANC ha estat tancada.

Turull també s'ha escudat en el fet que el Govern està centrat a fer possible l'1-O per rebutjar parlar també d'escenaris posteriors a aquest diumenge. Així, després que el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, hagi descartat una DUI, Turull ha remarcat que el Govern només pensa a fer possible que l'1-O es voti i es decideixi.

stats