Política 26/07/2017

Puigdemont destaca la valentia dels nous consellers en un moment d'"ofensiva per terra, mar i aire de l'Estat"

El president de la Generalitat agraeix la "fidelitat" al país dels membres sortints de l'executiu i destaca la seva "ètica de la responsabilitat" en la tasca al Govern

Gerard Pruna / Núria Orriols / Ot Serra
6 min
Carles Puigdemont al seu escó al ple del Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per explicar la remodelació de l'executiu. Després del cessament de Jordi Baiget pels dubtes sobre el referèndum, el cap de l'executiu va estudiar una remodelació completa del Govern per assegurar el referèndum. Les converses amb els diversos consellers del Partit Demòcrata -que eren els que havien plantejat dubtes sobre l'estratègia unilateral pels riscos que comporta-, van propiciar la sortida de fins a tres consellers i el secretari de govern. El nou executiu ha de permetre a Puigdemont arribar a l'1-O amb una assumpció "col·lectiva" dels riscos de fer un referèndum al marge de l'ordenament jurídic espanyol.

Puigdemont ha començat la intervenció agraint als consellers sortints la feina feta i ha destacat la seva "fidelitat" al país. "Jo no he cessat a ningú", ha matisat, i ha dit que la seva actuació al capdavant de l'executiu ha sigut guiada per l'"ètica de la responsabilitat" i, la sortida dels consellers, una "decisió personal".

En substitució de Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Neus Munté, van entrar a l'executiu el fins ara portaveu del PDECat a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, per ocupar-se de la cartera d'Interior; el president de Junts pel Sí, Jordi Turull, per assumir la conselleria de la Presidència, i la doctora en economia i especialista en teoria de jocs Clara Ponsatí com a consellera d'Ensenyament. El secretari per al Desenvolupament del Govern, Víctor Cullell, va ser nomenat secretari de govern en lloc de Joan Vidal.

En la seva compareixença, el president s'ha dirigit als nous membres del Govern per elogiar la seva "valentia" per assumir les responsabilitats en un moment polític "engrescador" però alhora "complex" per "l'ofensiva per terra, mar i aire de l'Estat". Puigdemont ha fet un repàs del currículum dels nous membres, i ha destacat que la seva trajectòria avala que assumeixin responsabilitats en aquest moment polític.

Qui són els nous membres del Govern?Més enllà del Procés, Puigdemont ha volgut destacar l'acció dels tres exconsellers al capdavant de les seves carteres, i ha fet un repàs exhaustiu de cadascun dels projectes que han dut a terme. El president de la Generalitat ha afirmat que se sent "còmplice" de l'obra de Govern i ha demanat que "quedi clar" que els consellers sortints han prestat un "servei exemplar" a Catalunya. "És dolorós i injust que diguin que aquest Govern només pensa en el Procés. Es pot admetre tot en la crítica política [...] però quan es falta el respecte a la feina dels consellers, alguns haurien de fer una reflexió", ha conclòs. "Els consellers poden anar amb el cap ben alt. No tenia cap motiu per cessar-los", ha afirmat el cap de l'executiu.

De Munté ha valorat l'impuls de la revisió normativa i l'inventari del dret vigent per afavorir la simplificació administrativa, la creació de l'agència de ciberseguretat, les polítiques contra la violència masclista i els programes d'atenció als menors, entre altres coses.

En l'àmbit de la conselleria d'Interior, ha destacat la instauració del programa antiterrorista amb l'objectiu de prevenir els atacs de l'amenaça terrorista, la consolidació del model de seguretat ciutadana basat en la "proximitat, l'impuls de l'estructura de comandament recuperant la figura de cap major dels Mossos i el nomenament de comissaris i intendents, la convocatòria de 500 places més de policies malgrat l'oposició de l'Estat i l'adquisició de nou material policial.

Pel que fa a la gestió de Ruiz, ha remarcat la instauració del nou sistema d'avaluació competencial a primària i a ESO, la incorporació dels nous docents, les 50 noves unitats de suport d'educació especial, les beques menjador, la consolidació de la formació professional amb l'augment de l'alumnat de 600 a 8.000 alumnes i l'avantprojecte de llei del Consell Escolar de Catalunya.

Arrimadas augura un "mandat curt" als nous consellers

A parer de la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, la remodelació del Govern respon a una "crisi com una casa de pagès" i ha denunciat una "purga política" de Puigdemont. "Ningú es creu que és una decisió personal dels consellers", ha opinat la líder de Cs a Catalunya, que ha recordat una frase del president en el seu discurs. "Se li ha escapat que és una «decisió que no hauria volgut prendre»". Arrimadas ha donat la benvinguda als nous consellers, tot i que els ha desitjat un "mandat curt" i ha vaticinat que "si fan alguna cosa no serà bona per a Catalunya".

En la seva crítica a "l'operació sortida" de consellers de l'executiu, ha criticat que s'hagin escollit "soldats de l'independentisme" i, tal com ha fet anteriorment el portaveu taronja, Carlos Carrizosa, ha lamentat que vulguin posar els funcionaris entre "l'espasa i la paret" pel referèndum. Arrimadas ha reiterat a Puigdemont que convoqui eleccions i l'ha advertit: "El govern sense el 3% i sense projectes de ruptura arribarà i vostès seran els únics que no hi podran participar".

Iceta burxa en la baixa de Neus Munté

També el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qüestionat el motiu darrere dels canvis i ha instat el president de la Generalitat a preguntar-se si no està equivocant l'"objectiu i l'instrument". "Val la pena un projecte en el qual no es pot comptar amb Neus Munté com a membre del Govern?", ha preguntat el dirigent socialista, que ha elogiat el caràcter de l'exconsellera de la Presidència. També s'ha mostrat preocupat perquè persones com el director general dels Mossos, Albert Batlle, hagin deixat el Govern.

Iceta, que ha preguntat si aquests d'avui seran els últims canvis o encara n'hi haurà més, ha afirmat que "el viatge a Ítaca està agafant aires de rai de la Medusa", ja que mentre en el cas d'Ítaca "només en va arribar un" -"ja veurem si és Ulisses Junqueras", ha ironitzat- en el rai de la Medusa va naufragar tothom.

CSQP revela el "xoc de febleses" entre la Generalitat i la Moncloa

Al seu torn, el president de CSQP, Lluís Rabell, ha subratllat el "xoc de febleses" que, al seu parer, s'està produint entre les administracions catalana i espanyola. D'una banda Rabell ha assenyalat que la situació catalana ha posat l'Estat davant el mirall de la plurinacionalitat i ha dit que "l'enrocament de Rajoy i l'escomesa judicial contra representants de les institucions catalanes no demostren cap fortalesa". D'una altra, la remodelació al si de l'executiu català, ha opinat Rabell, transmet una "sensació de descomposició política". A més, ha criticat que la "manera de fer" del Govern -ha posat l'exemple de la reforma del reglament que ha de servir per aprovar les lleis de desconnexió per la via ràpida- "divideix" la societat catalana.

El líder del grup de l'esquerra alternativa ha recordat a Puigdemont que "no està en condicions de celebrar un referèndum homologable i amb garanties" i que l'1-O no compleix els requisits necessaris. "I el seu mateix Govern ho sap", ha advertit al president. "Hi ha inconsciència i supèrbia", ha lamentat.

Albiol compara els canvis de Govern amb les purgues soviètiques

El cap de files del PP, Xavier García Albiol, ha comparat la decisió de Puigdemont amb les purgues de la Unió Soviètica i l'enviament dels dissidents a Sibèria. També ha dit, citant 'Le Monde', que ara l'executiu està format per "catalibans" i ha criticat el nou director general de la policia, Pere Soler, perquè se sent de l'"elit separatista" que ha desconnectat del "sentit comú" i de la "decència". Albiol ha acusat Puigdemont de triar els consellers en funció del seu "fanatisme" per a la causa i de fer fora els "moderats" de les files independentistes. Fins i tot, el dirigent popular, ha anomenat "trol" el president per les seves piulades a Twitter.

"Vostè ha fet més crisis de Govern que reformes", ha etzibat el dirigent popular, i ha lamentat que els "problemes reals dels catalans" no siguin la prioritat de l'executiu.

La CUP afirma que no té "confiança" en el govern de Puigdemont

La CUP, per la seva banda, ha fet saber a Puigdemont que el Govern no li genera "confiança", tampoc amb el canvi dels consellers, i ha destacat la "potestat" del president per configurar-lo "en funció dels seus objectius". La portaveu de la formació anticapitalista al Parlament, Anna Gabriel, ha assegurat que ni Forn aturarà la "repressió policial contra la dissidència política" ni Ponsatí garantirà la fi "de la concertació d'escoles" ni Turull adoptarà polítiques des de la "perspectiva feminista" a l'Institut Català de les Dones. A més, Gabriel ha lamentat que cada cop hi hagi "menys conselleres" al Govern.

Ara bé, Gabriel ha dit que comparteix amb el Govern la necessitat d'establir un "nou terreny de joc" fora del marc autonòmic i ha criticat els partits que s'oposen al referèndum. "Com es nota en quin bàndol es troben còmodes", ha lamentat Gabriel en referència al PP, després que l'exministre García-Margallo digués que el referèndum és "pitjor que un cop d'estat".

Corominas elogia la tasca dels consellers sortints: "Ells també ens han portat fins aquí"

Lluís Corominas s'ha estrenat en l'últim ple abans de vacances com a president de Junts pel Sí. Ha implorat a l'oposició que jutgi els nous consellers pel que faran i no pels seus propis "apriorismes" i ha defensat el seu dret a fer els seus propis equips -per justificar els canvis en el 'sottogoverno' d'Ensenyament, Interior i Cultura-. Així, ha demanat "respecte" per al president i la resta de consellers i també que l'oposició deixi de fer bandera dels membres sortints quan fins fa poc no paraven de criticar la seva tasca al Govern. "Si tant els estimen respectin les seves raons. Ells també ens han portat fins aquí. Han treballat per ser a dos mesos del referèndum", ha assegurat.

stats