Política 19/08/2015

Crida pel ritme “insuficient” d’inscripcions a la Via Lliure

L’ANC i Òmnium volen una Meridiana “neutral” electoralment

O.m.
3 min
Crida pel ritme “insuficient” d’inscripcions a la Via Lliure

BarcelonaA mitjans d’estiu del 2013 tots els llums d’alerta estaven encesos al quarter general de l’organització de la Via Catalana. El ritme d’inscripcions dels trams corresponents a les Terres de l’Ebre no avançava i hi havia seriosos dubtes sobre les possibilitats d’èxit de la mobilització al seu pas pel sud de Catalunya. Una crida a la mobilització i la implicació de diverses personalitats -entre les quals Lluís Llach, ara candidat de Junts pel Sí a les comarques gironines, i l’expresident Jordi Pujol, tot just un any abans de confessar la fortuna oculta a l’estranger- van revertir la situació i la cadena humana va poder-se vertebrar fins al final. Dos anys després, i emmirallant-se en aquest exemple, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van voler avisar del ritme “insuficient” d’inscripcions a la Via Lliure a la República Catalana que se celebrarà a Barcelona per la Diada i que, de moment, ja compta amb 170.000 persones apuntades.

“Amb aquestes xifres no es podrà desbordar la Meridiana”, van alertar ahir les entitats en una roda de premsa conjunta a la seu de l’ANC. Al principi les inscripcions per a la mobilització -que s’allargarà cinc quilòmetres fins al Parlament i que es dividirà en 135 trams, tants com escons té la cambra catalana- tenien una velocitat de creuer superior a la de la V, que va omplir la capital catalana l’any passat, però les vacances d’estiu l’han interromput. “Cal un esforç suplementari al que s’havia fet en edicions anteriors”, va assenyalar Jordi Sànchez, president de l’ANC. Els organitzadors calculen que cal superar el mig milió d’inscrits per garantir l’èxit d’una marxa que constarà de deu colors -un per cada causa reivindicada a la Meridiana- i en què els assistents hauran d’aixecar un punter per donar la sensació d’onada quan toquin les 17.14 al rellotge de la Diada.

El repte d’omplir la Meridiana, asseguren els organitzadors, es basa en el fet que aquest any també s’ocupen les voreres, i això fa que la superfície hàbil de la manifestació s’ampliï. De moment, segons va explicar el coordinador de mobilització de l’Assemblea, Josep Sabaté, hi ha tres quilòmetres de la Via -un 60%- que tenen una ocupació baixa. L’ANC i Òmnium atribueixen aquestes xifres a les dinàmiques del mes d’agost, i esperen que la tornada de les vacances i la gradual proximitat de la marxa faci accelerar el ritme.

Mentrestant, però, la plataforma Ara és l’hora intensificarà la campanya per omplir la Meridiana amb anuncis arreu de Catalunya -amb forta presència al metro de Barcelona, als autobusos i als Ferrocarrils de la Generalitat- que costaran 200.000 euros. Les entitats es van comprometre ahir a fer públics els comptes de la mobilització un cop s’hagi celebrat i s’hagi liquidat el pressupost corresponent associat.

Tal com ha passat en els últims anys, la Via Lliure tindrà rèpliques internacionals. El dia 30 d’agost se celebraran divuit mobilitzacions als Estats Units -alguns en ciutats més aviat secundàries com Ohio i Cincinnati- que precediran manifestacions a Sud-amèrica -l’Argentina i Mèxic estan confirmades-, a Europa -Amsterdam, Berlín i Londres- i a Austràlia. La coordinadora internacional de l’Assemblea, Liz Castro, va assenyalar que s’arribarà a la cinquantena de vies a l’estranger, que, com la de Barcelona, els organitzadors volen que siguin un “pont” entre el 9-N i les eleccions del 27-S.

El paper dels polítics

La Diada d’aquest any coincideix amb el primer dia de campanya electoral, i comptarà amb la presència dels principals dirigents polítics sobiranistes del país. Les entitats, però, no volen que la Meridiana es converteixi en un macroacte de campanya. “Ha de ser un espai de neutralitat i d’unitat, no un espai de confrontació i exhibició electoral”, va considerar Jordi Sànchez. Els contraris a la independència fa temps que dubten de la legalitat de la marxa en la mesura que serà només setze dies abans de les eleccions.

stats