LICITACIONS
Política 12/08/2017

Creix la inversió pública a les Illes

En un any augmenta un 280% el valor de les licitacions adjudicades per l’Administració a Balears

Carmen Buades
3 min
Creix la inversió pública a les Illes

PalmaLes inversions que les administracions públiques han fet a les Balears s’han disparat en el darrer any. Mentre que durant el mes de juliol del 2016 es van adjudicar licitacions de concursos per un valor de 496.000 euros, enguany aquesta xifra ha pujat fins als pràcticament dos milions d’euros. 1.907.930, concretament, segons les dades de Gedesco.

Es tracta d’un increment del 280% -esbiaixat, perquè les quantitats que es comparen són relativament petites- i mostra una tònica que es manté, això sí, de manera més suau, si el que es compara són els sets primers mesos de l’any i no només els de l’estiu. Entre el gener i el juny del 2016 van adjudicar-se licitacions valorades, en total, en 10,3 milions d’euros, mentre que enguany durant aquest mateix període aquesta quantitat ha arribat als 16,8 milions, cosa que suposa un 63% més.

En canvi, aquestes mateixes dades del juliol mostren una caiguda del 70% respecte de les licitacions adjudicades durant el mes de juny -quan van adjudicar-se més de set milions d’euros-, una circumstància que podria respondre, més que a una situació generalitzada, a la manera com evolucionen les concursos públics, les licitacions i les adjudicacions en general, sense que hi hagi un mes concret de l’any en què això es produeixi històricament en major mesura.

Tot i que amb aquesta comparació potser no s’aprecia una tendència clara i serien necessàries dades d’anys anteriors per veure una evolució amb més perspectiva, l’augment de la inversió durant aquest any és degut, segons expliquen des del Govern, a un pressupost del 2017 que feia créixer la capacitat de l’Executiu de fer inversions públiques, sobretot per l’arribada dels fons recaptats amb l’impost del turisme sostenible -que es calcula que, enguany, seran uns 70 milions d’euros.

Fonts del Govern atribueixen aquest canvi també al fet que l’any passat va fer-se un “esforç inversor” a través d’un “pressupost agosarat, que incrementava un 10% respecte del del 2016” per tal de recuperar les baixes xifres d’inversió pública que s’havien anat registrant els darrers anys.

En aquests moments, la inversió pública del Govern se centra en tres pols principals: el sociosanitari, sobretot per la construcció de noves residències de gent gran; l’educatiu, ja que s’estan impulsant reformes a alguns centres i també se’n construeixen de nous, i les infraestructures bàsiques, sobretot pel que fa a projectes que són destinats a millorar el cicle de l’aigua i la gestió dels recursos hídrics i es financen amb els fons recaptats a partir de l’impost del turisme sostenible, que l’any passat van ser més de 30 milions d’euros.

En qualsevol cas, no totes les licitacions surten de concursos convocats des del Govern, s’hi han d’incloure les que són impulsades pels diversos organismes i empreses públiques, pels ajuntaments i pels consells insulars -l’Ajuntament de Palma, per exemple, va adjudicar el mes passat el servei de prevenció de l’abandonament educatiu valorat en 443.000 euros i amb una durada de 20 mesos.

Es tracta d’una inversió concreta que no és la dinàmica habitual de les licitacions, ja que molts dels concursos surten del Govern i d’altres, sobretot d’obres, són de manteniment, remodelació o construcció de carreteres, competència de les institucions insulars.

Licitacions d’obra

Les licitacions d’obres són, precisament, les que han fet créixer més el valor total dels concursos i, de fet, representen el 82% de tots els doblers adjudicats durant el mes passat: 1,7 milions d’euros. Aquesta quantitat representa un augment molt significatiu respecte del juliol de l’any passat, quan pràcticament no se’n van realitzar, i és la causant principal de l’increment exponencial de licitacions entre els dos mesos de juliol.

Pel que fa a les licitacions per subministraments, són les segones, en valor, més importants, tot i que evidentment a molta distància de les d’obres. Les quantitats més petites s’han licitat en contractes de serveis, com tasques de manteniment o d’inspecció.

stats