ACORDS PEL CANVI
Política 06/10/2017

Costa diu que ‘no es pot’ entrar al Govern

La portaveu de l’Executiu rebutja Podem perquè “ja som a la recta final de la legislatura”

C. Buades / R. Gallego
3 min
Costa diu que  ‘no es pot’ entrar al Govern

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, no vol Podem al seu equip. La portaveu de l’Executiu, Pilar Costa, va ser clara ahir sobre les intencions d’alguns sectors de la formació dels cercles: “El debat sobre qui conforma i qui entra o no al Govern el vàrem tenir a principis de legislatura”.

El Govern assegura no voler fer “valoracions sobre especulacions”, però la veritat és que durant les darreres setmanes la qüestió ha estat recurrent gràcies al fins ara secretari general de Podem a les Balears. Alberto Jarabo, que dijous cedia el càrrec a qui ha estat la ‘seva’ candidata, la diputada Mae de la Concha, va aprofitar tota la campanya de primàries i el seu discurs de comiat per fer una crida a la nova direcció i “recomanar” entrar a governar amb el PSIB i MÉS per Mallorca per tal de guanyar en “capacitat d’acció”.

Al Consolat, en canvi, aquesta insistència es veu com una eina electoralista i adverteixen que la porta està tancada. Costa va afirmar ahir que “aquest és un tema seriós” i que no hi pot haver “un debat constant en funció de les estratègies internes de cada partit”, perquè “el Govern ha d’estar per sobre” dels interessos i de corrents partidistes.

La portaveu de l’Executiu va “valorar positivament” la voluntat de Podem d’arribar a acords amb altres forces progressistes per governar com fa als consells i a l’Ajuntament de Palma, però també va deixar clar que l’objectiu del Govern ara mateix és “continuar amb la mateixa col·laboració” que s’ha tingut fins ara amb la formació lila, és a dir, donar suport des de fora.

Tot i no “considerar” la possibilitat d’un Podem dins l’Executiu “aquesta legislatura”, Costa va desitjar que els resultats de les autonòmiques del 2019 acabin amb una correlació de forces que permeti als partits d’esquerres tornar a governar i que es debatés, tal vegada, si la formació que lidera Mae de la Concha formaria part d’un Pacte renovat. Ara per ara, “som a la recta final de la legislatura i esperam que aquesta situació -sense Podem al Govern- es mantingui”, va afirmar la portaveu.

Queda per veure quina és la capacitat de Podem de pressionar Armengol per entrar a governar i les eines de què disposen per tal d’imposar-se uns i altres si realment és el que la nova direcció de la formació dels cercles vol, però això tampoc està clar.

Jarabo ha estat el principal impulsor d’aquesta idea i ni les altres tres candidatures a la nova secretaria general ni la mateixa De la Concha ho veuen així. N’hi ha, com Laura Camargo i els membres de Construint Podem (la seva candidatura per al Consell Ciutadà Autonòmic), qui des d’un bon començament tancaven el debat perquè consideraven que entrar a governar ara no suposarà més que un desgast i que s’ha de treballar per construir partit amb vista al 2019. D’altres, en canvi, creuen que el debat podria tenir-se aquesta legislatura, però no ho veuen com una qüestió absolutament prioritària. És el cas de la nova secretària general, qui, de fet, assegura no tenir una posició clara respecte d’aquesta qüestió i, tot i que se li ha demanat pel tema en diverses ocasions, insisteix que el debat s’obrirà “quan interessi tenir-lo” i la decisió es prendrà a través d’una consulta a les bases.

La nova direcció

Una altra de les qüestions que els nous membres del Consell Ciutadà Autonòmic tenen clara és que, més enllà del debat sobre l’entrada o no al Govern, queda pendent i per veure si la fractura creada durant els darrers mesos entre els dos principals corrents del partit és salvable i si les ferides amb les quals la formació ha arribat a les primàries es poden cosir.

Malgrat que les seves primeres manifestacions com a nova líder del partit apel·laven a la unitat i a la integració dels seus rivals a les primàries, ahir al matí, en una entrevista a IB3 Ràdio, Mae de la Concha deixava la porta oberta a la substitució de Laura Camargo com a portaveu parlamentària de la formació. “Sempre dic que [Camargo] ha estat una portaveu excel·lent, però tot el que són càrrecs els triarem al Consell Ciutadà Autonòmic”, apuntava De la Concha abans de postil·lar que “també haurem de veure què és allò que vol fer ella”. En cas de relleu, Jarabo seria pràcticament l’única opció, perquè Camargo té el suport de la resta del grup parlamentari.

stats