Política 06/12/2013

Cospedal perd el pols amb Bárcenas als tribunals

El jutge absol l'extresorer d'un cas de vulneració del dret a l'honor

M.e.q.
2 min
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ahir a Toledo en un acte per commemorar l'aniversari de la Constitució.

Madrid.L'extresorer del PP Luis Bárcenas no estava al darrere d'una "campanya difamatòria" contra la número dos dels populars, María Dolores de Cospedal. La justícia el va absoldre ahir d'aquest afer perquè no ha trobat proves que sustentin la demanda de protecció del dret a l'honor presentada per la presidenta de Castella-la Manxa contra el que va ser el responsable dels comptes populars durant anys. Així i tot, el PP es declarava satisfet perquè la sentència va deixar constància del "caràcter difamatori" dels anomenats papers de Bárcenas que imputen "falsament" el cobrament de diners irregulars a Cospedal. La prova definitiva, segons el PP, és que no es va condemnar la seva dirigent a pagar les costes judicials.

La sentència del jutjat de primera instància número 4 de Toledo desestimava, doncs, la querella de la secretària general del PP perquè no hi veia proves suficients que el demandat fos la persona que va lliurar la documentació amb la suposada comptabilitat B del PP, en què estava anotat que Cospedal va rebre 7.500 euros en negre, però tampoc hi trobava dades concloents que ho descartessin. El jutge va admetre en el seu escrit "el caràcter difamatori dels fets" i que Bárcenas no va acreditar ni va provar la veracitat del contingut dels papers, amb independència que ell en fos l'autor o no.

A les conclusions, el magistrat apunta que durant el judici que es va produir el 18 d'octubre l'extresorer no va mostrar "prou credibilitat" malgrat la seva "contundència, seguretat i aplom", perquè, a més de l'interès evident que té en la causa, sent "evident animadversió" envers Cospedal. Durant la vista, la dirigent del PP va passar-ho especialment malament en un moment concret, quan Bárcenas va afirmar sense immutar-se: "Va ser la meva mà la que va donar a Cospedal el sobre amb els pagaments".

El jutge hi percep difamació

El jutge considera provada "la intromissió il·legítima i el caràcter infamant o difamatori" de la informació sobre la comptabilitat B a El País , però no que fos Bárcenas qui ho filtrés al diari. Per tant, l'extresorer queda absolt en aquest afer.

Paral·lelament, ahir el jutge del cas Bárcenas, Pablo Ruz, va decidir no imputar el marit de Cospedal, Ignacio López del Hierro. El jutge de l'Audiència Nacional tampoc va trobar indicis per imputar ni el productor de televisió José Luis Moreno ni els ex secretaris generals del PP Francisco Álvarez Cascos i Ángel Acebes, tot i demanar-ho IU, que està personada en la causa. En canvi, Ruz sí que va imputar deu empresaris més per presumptes pagaments en negre al PP, que hauran de declarar els dies 15 i 17 de gener. L'actual president de les Corts valencianes, Juan Cotino, haurà de comparèixer en qualitat de testimoni.

stats