08/04/2014

Cop de porta al vot, finestra oberta al diàleg

3 min

MadridQuan avui els representants del govern espanyol, del PP i del PSOE pugin a la tribuna d’oradors s’adreçaran a destinataris diversos: als catalans, per intentar convèncer-los que el camí de la consulta no té sortida; al president de la Generalitat, Artur Mas, perquè reflexioni i torni a la casella inicial, i als propis electors de cadascú, a poques setmanes de les eleccions al Parlament Europeu. Una situació difícil de gestionar que es jugarà en el terreny dels matisos. Serà una combinació de duresa en la defensa de la sobirania espanyola però sense tallar tots els cables de contacte amb les institucions catalanes.

El cap de l’executiu, Mariano Rajoy, encara no havia oficialitzat ahir al vespre si compareixerà aquesta tarda al Congrés. En tot cas, 24 hores abans va marcar les línies bàsiques de la intervenció governamental, que es pot produir en qualsevol punt del debat. Segons va dir, està obert a trobar una “sortida dialogada” a la situació de Catalunya però sense acceptar el “contracte d’adhesió” que imposa el president Mas. És a dir, la Moncloa espera que el cop de porta parlamentari a la consulta desactivi el que considera actituds maximalistes per poder-se asseure a dialogar. De què? De moment, només de finançament.

Nova apel·lació a la “sang”

El primer pas en aquest guió és que, si no hi ha sorpreses, el 86% dels diputats rebutjaran avui el traspàs a Catalunya de la competència per convocar un referèndum. La Moncloa assegura que no és possible ni per la forma ni pel fons. En la comunicació que va enviar a la cambra, que es llegirà a l’inici de la sessió, el govern del PP deixa clar que els catalans no poden decidir el seu futur perquè és una decisió de tots els espanyols. En conseqüència, afirma que tècnicament no es poden sotmetre a votació qüestions “especulatives”.

A les files populars no hi ha escletxes en aquesta reivindicació de la indivisibilitat d’Espanya. Per subratllar-ho, al migdia el portaveu parlamentari, Alfonso Alonso, es reunirà amb la delegació del PP de Catalunya i la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho. Més enllà de les qüestions legals, Rajoy va insistir ahir en els “llaços de sang” i en els suposats inconvenients de ser un país “petit” en un món globalitzat per oposar-se a l’aspiració democràtica de tenir un estat propi. Si el debat és “clarificador” com vol Rajoy, Madrid voldria una reacció del Govern per poder negociar sobre “finançament”. En privat, l’entorn presidencial admet que hi ha marge per a un model que satisfaci les demandes catalanes. Sánchez-Camacho va instar ahir la Generalitat a liderar aquest procés.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ho aprofitarà per evidenciar que el seu model va acompanyat d’una proposta d’acció. Ahir el diputat Ramón Jáuregui va dir que els socialistes oferiran “diàleg i reforma de la Constitució”, malgrat que amb el PP no hi hagi acord per fer-ho. Uns i altres volen que el to aquesta tarda al Congrés suavitzi l’impacte d’un resultat previsible.

“El referèndum no cap dins la Constitució”

El president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, està convençut que “la possibilitat, que havia estat anunciada, de convocar un referèndum d’autodeterminació no cap dins el marc constitucional”. Ho va dir ahir en una entrevista al diari El Mundo. D’aquesta manera s’afegia al debat que s’ha generat després de la sentència del TC sobre la declaració de sobirania. Pérez de los Cobos, que havia estat militant del PP, aposta per “desdramatitzar” la reforma constitucional i explorar políticament el desenvolupament de l’Estatut de Catalunya.

stats