Política 23/05/2017

El Consorci del Palau rectifica i es personarà finalment contra CDC amb el vot a favor de l'Estat

La Generalitat s'ha abstingut en la reunió de l'entitat, quatre dels representants de l'Orfeó s'han oposat a l'acusació i un hi ha votat favor

Marc Toro / Gerard Pruna
3 min
El pèrits d’Hisenda ratifiquen que CDC va rebre 6,6 M€ del Palau

BarcelonaEl Consorci del Palau rectifica i finalment es personarà contra CDC en el judici del cas Palau. Aquest ha estat el resultat de la reunió de l'entitat d'aquest migdia, en la qual la decisió s'ha pres per cinc vots a favor, quatre en contra i tres abstencions. L'Ajuntament de Barcelona, l'Estat i un dels representants de l'Orfeó han votat a favor del canvi de posició del Consorci, la Generalitat s'ha abstingut -tal com havia avançat l'ARA- i quatre representants de l'Orfeó hi han votat en contra.

La reunió l'havia convocat l'Ajuntament de Barcelona per forçar el Consorci –que integren la Generalitat, l’Ajuntament, l’Estat i representants de l’Orfeó– a adherir-se a les tesis del fiscal i acusar Convergència d’haver cobrat 6,6 milions d’euros de Ferrovial a través del Palau a canvi d’obra pública. A la sortida de la reunió, que ha sigut tensa en alguns moments, el quart tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, ha qualificat la decisió del Consorci d'"acte de responsabilitat". "Avui és un dia important", ha dit.

Tot i el resultat final de la reunió, l’última paraula la tindrà igualment el tribunal que jutja el cas, que serà qui hauria de decidir si permet al lletrat que representa el Consorci modificar les conclusions –que ja va elevar a definitives–. Tot i que no hi ha precedents, fonts judicials opinen que el Consorci encara és a temps d’acusar CDC, perquè les defenses encara no han elevat a definitives les seves conclusions i, per tant, el tràmit encara és obert.

En roda de premsa després del consell executiu, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha confirmat l'abstenció dels representants de la Generalitat al Consorci, un canvi de posicionament que ha justificat per les votacions al Parlament la setmana passada i perquè es tracta d'un context en què l'opinió pública és "especialment sensible" amb els temes de corrupció.

Per això, ha opinat que "sota cap circumstància la posició de la Generalitat al Consorci podria ser interpretada com un bloqueig", i que per aquest motiu han decidit abstenir-se i que siguin la resta dels membres de l'ens els que fixin la posició. Vila ha insistit, a més, que la Generalitat no pot subscriure les tesis del fiscal ja que està en contra de l'acord al qual ha arribat amb Fèlix Millet i Jordi i Gemma Montull per rebaixar-los les penes a canvi de les seves confessions.

El conseller ha remarcat també que, passi el que passi, en cap cas s'haurà deixat de reclamar "cap euro" que estigués pendent de rescabalar al Consorci del Palau, ja que els diners que s'han tret del Consorci tenen a veure amb males pràctiques de Millet i Montull, que no estan relacionades amb el presumpte finançament irregular de CDC. Asens ha posat en valor l'acte de "responsabilitat i coherència" que assegura que ha fet la Generalitat després d'escoltar el mandat del Parlament, perquè considera que hi ha un "conflicte d'interessos", ja que el PDECat veu assegut al banc dels acusats el partit del qual prové, CDC.

Sigui com sigui, el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona creu que la decisió del Govern representa una "bona notícia per als militants i simpatitzants del PDECat que volen girar full d'un determinat passat" i demostrar que el partit s'ha refundat i no està disposat a assumir un llast del passat.

L'Ajuntament va convocar la reunió per intentar canviar la decisió que va prendre el Consorci el 12 de maig, quan la Generalitat va fer valer la seva majoria –afavorida per l’absència dels representats de l’Estat– i va decidir no personar-se contra CDC. Des d’aleshores, però, s’ha multiplicat la pressió sobre el Govern –i en concret sobre el PDECat– perquè es replantegés el seu posicionament, fins al punt que dimecres passat tots els diputats del Parlament excepte els del PDECat van votar a favor d’instar la Generalitat a rectificar.

stats