Política 27/11/2014

L'oposició carrega contra el silenci de Rajoy sobre la dimissió de Mato

"'Si yo tuviera una escoba, cuantas cosas barrería señor Rajoy'", respon el diputat d'ERC Alfred Bosch al president espanyol, que ha advertit que la corrupció beneficia els "salvapàtries de les escombres"

M. Ferrer / J. Rusiñol
3 min
El portaveu d'Esquerra Plural Joan Coscubiela. EFE

MadridL'oposició ha pujat aquest dijous a l'estrada del Congrés dels Diputats per desmuntar les mesures anticorrupció presentades pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, carregar contra els seus silencis sobre la dimissió de la ministra de Sanitat, Ana Mato, a qui no ha mencionat en cap moment durant la seva primera intervenció.

Recollim a continuació algunes de les reaccions:

PSOE: El líder del PSOE, Pedro Sánchez, assegura que la dimissió d'Ana Mato "apunta directament el PP", ja que, com ella, apareix a la interlocutòria del jutge Pablo Ruz com a partícip a títol lucratiu de la trama Gürtel. "Algú haurà de donar noves explicacions i assumir responsabilitats" ha dit el líder socialista.

Esquerra Plural: El seu portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, que ha intervingut després del líder d'IU, Cayo Lara, ha acusat Rajoy der ser "el senyor X de la corrupció". "Vostè ha emparat i refugiat els corruptes", ha afegit. Lara ha assenyalat que "un membre del govern del PP s'assegurà a la banqueta. La corrupció ha arribat al consell de ministres".

UPyD: La líder de la formació, Rosa Díez, ha acusat Rajoy de mentir tant amb les mesures com pretendre que el debat de dos projectes de llei es converteixi en un ple anticorrupció. Díez ha preguntat al president si "seguirà l'exemple de Mato". "Ella ha dimitit perquè creia insostenible la situació, però és la mateixa acusació que fa Ruz al PP i amb més quantitat de diners

CiU: El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antonio Duran i Lleida, ha cedit la paraula a Pere Macias, el representant de CDC, per intervenir al ple contra la corrupció. Macias ha demanat "més cuina de les propostes i menys amenaces". En aquest sentit ha criticat "l'espectacle lamentable en relació a l'acusació a l'alcalde de Barcelona", Xavier Trias. "Posi punt i final a criminalitzar persones", ha assenyalat. Igual que Rajoy, però, CiU ha demanat que no es "generalitzi" el problema de la corrupció. "Els problemes de la democràcia es resolen amb més participació", ha conclòs Macias després de presentar set mesures concretes contra la corrupció.

ERC: Alfred Bosch ha començat la seva intervenció citant alguns dels imputats o esquitxats en casos de corrupció, com Cristina de Borbó, Joaquim Nadal, Ausàs o Oriol i Jordi Pujol. Tot seguit, n'ha fet una altra: la dels practicants de les portes giratòries. "Qui serà el pròxim de la llista? Vol ser vostè Mariano Rajoy? Si vol parlar de corrupció redueixi la llista", ha recomanat. Responent a l'advertència del president, que s'ha negat a generalitzar la corrupció perquè beneficia els "salvapàtries de les escombres", Bosch ha dit que a Rajoy "no li agrada agafar una escombra i escombrar". Però que amb un plomall no n'hi ha prou per netejar la corrupció, perquè a Espanya es necessita un aspirador o fins i tot un camí d'escombraries. "No li neguin a ningú una escombra. 'Si yo tuviera una escoba, cuantas cosas barrería', senyor Rajoy", ha conclòs.

Compromís: El diputat Joan Baldoví també ha citat noms d'imputats i casos de corrupció. "Són vostès el problema", ha dit dirigint-se al PP. "Vostè [Rajoy] no té autoritat moral per parlar de mesures de transparència", ha afegit. Compromís considera que amb les propostes que ha presentat el PP, Luis Bárcenas podria seguir sent el tresorer del PP perquè encara no té una sentència ferma, i que "la FAES seguirà cobrant subvencions mentre decideix com fot al ciutadà".

BNG: "Digui'ns com podem regenerar la degeneració del PP?", ha dit la diputad del grup nacionalista gallec Maria Olaia Fernández Davila.

stats