SENTÈNCIA
Política 12/06/2013

Condemnat per insultar Delgado

80 euros per fer befa de la foto amb els testicles al cap i 160 per fer-li la traveta

Antònia Artigues
2 min

PalmaDues multes que sumen 240 euros. Aquest és el preu que haurà de pagar un ciutadà per insultar i fer una "traveta" sense conseqüències al conseller de Turisme del Govern balear, Carlos Delgado, el mes de gener passar.

El ciutadà que ha resultat condemnat va interpel·lar el conseller pel carrer i li va proferir insults al·lusius bàsicament a les fotografies en les quals se'l veia amb uns testicles de cérvol damunt el cap després d'una cacera.

La titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Palma, Piedad Marín, considera que la versió oferida per Carlos Delgado sobre l'incident té versemblança, és ferma i sense cap ambigüitat ni contradicció enfront de la del ciutadà, que creu que és ambigua i amb llacunes. El denunciat negà haver-li fet la traveta (diu que just va ser un contacte accidental) i no recordà amb exactitud els insults a Delgado.

La magistrada considera que el ciutadà ha comès una falta d'injúries contra Delgado, per la qual li imposa una pena-multa de 20 dies de quatre euros diaris, que l'obliga a pagar-ne un total de 80. La "traveta" constitueix una falta de maltractament d'obra que mereix, segons diu la magistrada, una segona multa de 40 dies, amb el pagament de 4 euros per dia, un total de 160.

Els fets provats que recull la sentència descriuen la seqüència d'un incident que torna a treure a l'actualitat la polèmica foto de Delgado amb els testicles d'un cérvol damunt el cap, publicada per Ultima Hora i que va tenir gran ressò fins i tot més enllà de les Balears.

Segons diu la sentència, l'11 de gener de 2013, un ciutadà va coincidir amb Carlos Delgado a l'avinguda de l'Argentina i, fent gestos al·lusius a la foto dels testicles, li va dir: "Cabró, et falten els ous damunt el cap! On són els ouets? S'ha de ser fill de puta, feixista, pallasso".

L'incident no va acabar aquí. El conseller, que anava acompanyat de la seva esposa, que estava embarassada, seguí el seu camí, però el denunciat el seguia i anava repetint els insults i la seva pregunta sobre "on eren els ouets". A l'altura del carrer Caro, el ciutadà va avançar el matrimoni i quan va ser a l'atura de Carlos Delgado, va fer-li la traveta, tot i que el conseller no va caure. La cosa continuà fins que Delgado va treure el mòbil i començà gravar l'home. Dues setmanes després, Delgado i el ciutadà es trobaren en una pastisseria i l'ara condemnat li va demanar disculpes, cosa que féu que la magistrada rebaixàs la multa.

En opinió de la magistrada, no s'ha de veure cap ànim de ressentiment ni venjança en Delgado i destaca que, com ell va dir durant el judici, la denúncia -atesa la seva condició de conseller- no feia més que perjudicar-lo, perquè amb el judici el tema de les polèmiques fotos tornava a estar al dia. Delgado va dir en el judici que per un "sentit cívic" reclamava l'empara judicial i que era molt conscient, com a advocat que és, de les mínimes conseqüències d'un judici de faltes.

stats