Política 15/09/2017

Colau i Puigdemont fan un últim intent d’acord amb el rei

Envien una carta al monarca per demanar un referèndum pactat

Anna Moyà
3 min
Colau i Puigdemont fan un últim intent d’acord amb el rei

BarcelonaL’acord de dijous entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per tirar endavant el referèndum de l’1-O -que garanteix els col·legis electorals a la capital- es va traduir ahir en un últim intent de diàleg amb el govern espanyol. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, juntament amb el vicepresident Oriol Junqueras i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, van enviar una carta a Mariano Rajoy i al rei Felip VI per insistir en la via del referèndum pactat. Fonts del Govern van confirmar a l’ARA que l’enviament s’havia acordat durant les negociacions entre les dues institucions catalanes.

“Els conflictes polítics es resolen, en els sistemes democràtics, a través de propostes polítiques que són conseqüència de negociacions i diàleg”, diu el text enviat a Madrid, que proposa buscar una sortida política al conflicte entre Catalunya i Espanya i insta Mariano Rajoy a un “diàleg obert i sense condicions” que faci possible “el que en democràcia mai és un problema, i encara menys un delicte: escoltar la veu de la ciutadania”.

La carta recorda que una àmplia majoria dels catalans volen que es faci el referèndum. “El suport de la societat catalana a la celebració d’un referèndum és inqüestionable”, assegura el text, i argumenta que s’ha demostrat amb “els resultats electorals, les resolucions parlamentàries i les mobilitzacions massives de cada 11 de setembre”.

També es fa un repàs dels reiterats intents de diàleg de Catalunya, que han rebut sempre una resposta “negativa o, pitjor encara, una reacció regressiva insostenible”. La sentència del Tribunal Constitucional que va tombar l’Estatut del 2010 i les negatives del govern espanyol al pacte fiscal i a una consulta no vinculant per saber l’opinió dels catalans són alguns dels episodis que s’enumeren per defensar que tot intent d’arribar a una entesa “ha estat en va”. Colau, Puigdemont, Junqueras i Forcadell critiquen al text “l’ofensiva de repressió sense precedents” que està duent a terme l’estat espanyol, “impedint actes públics, amenaçant mitjans de comunicació i amb la detenció del 75% dels alcaldes de Catalunya”. Amb tot, el document acaba afirmant: “La nostra disposició al diàleg ha estat, és i serà permanent”.

No esperen resposta

Ara, després de rebre la carta, qui ha de “moure fitxa” és el govern espanyol, va dir ahir Colau en una entrevista a Catalunya Ràdio. L’alcaldessa va insistir que el missatge enviat a Madrid representa una “oferta al diàleg sense condicions” i que és una prova que demostra que no donen per perduda la via de la negociació. “L’oferiment hi és, però d’optimistes no en som [...]. Em temo que si no han tingut altura de mires fins ara, no en tindran ara”, va considerar ahir el portaveu del Govern, Jordi Turull. Tot i això, el també conseller de la Presidència va assegurar que l’oferta es mantindrà “fins a l’últim minut” i va enviar un missatge al rei: “Si amb el que està passant i el que passarà el cap de l’Estat no mou ni un paper, deixa molt clar quines són les seves funcions”. El portaveu de l’executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va menystenir l’oferta i va subratllar que la Moncloa “no pot dialogar sobre un afer il·legal”.

Recusació per a quatre membres del TSJC

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de la Presidència, Jordi Turull, van demanar ahir la recusació de quatre membres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la causa oberta contra tots els membres del Govern pel referèndum de l’1-O. En un escrit, Puigdemont i Turull van explicar que els magistrats van ser elegits pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), un òrgan que escull el Congrés de Diputats i el Senat, de manera que “els tribunals espanyols no són imparcials per jutjar causes que porten origen en un conflicte polític”.

stats