Política 30/06/2016

C's aparca el veto a Rajoy per tenir un lloc a la taula negociadora PP-PSOE

Planteja que el proper govern espanyol passi una revàlida a mitja legislatura, com proposa Sánchez

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu de C's al Congrés, Juan Carlos Girauta. EFE

MadridCiutadans segueix fent equilibris amb la investidura del proper president del govern espanyol. Amb un veto a Mariano Rajoy que a estones posen en primer pla i a estones suavitzen, els d'Albert Rivera han posat sobre la taula aquest divendres una nova possibilitat. El fins ara portaveu del partit al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha plantejat en una entrevista a TVE que qui sigui escollit president se sotmeti a una qüestió de confiança un cop hagin passat dos anys.

La proposta, similar a la que va presentar l'expresident de la Generalitat Artur Mas quan negociava amb la CUP la seva investidura, ja va rondar la política estatal durant les reunions per desbloquejar l'anterior legislatura. Aleshores va ser Pedro Sánchez qui va plantejar aquesta possibilitat quan intentava seduir Podem. "Cal investir algú que disposi d'un acord de legislatura o, en tot cas, de mitja legislatura amb el compromís d'una qüestió de confiança a la meitat", ha dit Girauta.

Girauta ha mantingut, però, la incertesa al voltant de Rajoy. Ciutadans segueix esperant que sigui el PSOE qui es mulli, al·legant que per si sols els vots dels 32 diputats taronges no asseguren la investidura. Tanmateix, comença a haver-hi pressions per aixecar el veto al president del PP, i en els últims dies alguns dels impulsors del partit –que ara no formen part dels òrgans de direcció– com Francesc de Carreras i Albert Boadella ja han mostrat públicament la seva discrepància.

Fonts del partit assenyalen que el veto a Rajoy no ha de ser cap problema per seure-hi a negociar. De fet, tal com proposava el líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, amb el referèndum, els de Rivera veuen bé aparcar de moment el 'no' a Rajoy per mantenir un lloc en la taula de negociació entre el PP i el PSOE. De moment, esperen que els socialistes es pronunciïn per no quedar retratats. Un cop Ferraz mogui fitxa, ells també ho faran. Rivera va trucar dilluns a Rajoy i Sánchez i els va proposar aquesta forma de diàleg, que és l'única forma de supervivència del partit. Si no, passaria a la irrellevància.

En declaracions als passadissos del Congrés, el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, ha negat que la posició de la seva formació hagi canviat i que s'obrin a investir Rajoy a canvi d'una moció de confiança al govern al cap de dos anys. "Des de C's seguim plantejant que l'única opció a dia d'avui és asseure'ns a una taula a tres amb el PSOE i el PP i parlar de polítiques a veure si és possible desbloquejar la situació", ha apuntat.

Ciutadans ja treballa en una proposa de reforma de la llei electoral en què no sigui necessària la reforma la Constitució com a condició per permetre un govern del PP. Podria convertir-se en l'única línia vermella a brandar en aquestes negociacions.

Està previst que Rajoy truqui a Rivera en les pròximes hores i li proposi una reunió bilateral. Villegas ha dit que el líder de C's no tindrà problemes per trobar-s'hi però que mantindrà la seva posició. Un veto amb el qual fan equilibris cada hora que passa.

stats