Política 24/06/2017

Cisma al grup de Cs a les Corts Valencianes

Quatre diputats abandonen la formació perquè acull gent “d’extrema dreta”

Daniel Martín
2 min
Els quatre diputats crítics de Ciutadans a les Corts del País Valencià abans de la roda de premsa per anunciar la seva baixa.

ValènciaEl País Valencià s’ha convertit en un autèntic malson per a Ciutadans. La dimissió ahir de quatre dels tretze diputats de la formació taronja a les Corts Valencianes i les acusacions que els ja exmilitants van fer sobre la “persecució de la discrepància” i l’absorció de dirigents “d’extrema dreta” que s’estaria duent a terme al partit han propiciat que la formació d’Albert Rivera visqui uns moments de gran debilitat quan ens trobem en l’equador de la legislatura.

Els quatre diputats dimissionaris -Alexis Marí, Alberto García, David de Miguel i Domingo Rojo- van rebutjar la petició de les direccions valenciana i estatal perquè entreguin l’acta de diputat i van anunciar que passaran a formar part del grup mixt. Tots ells han sigut qualificats de “trànsfugues” pels seus excompanys. Ahir van reconèixer que el debat sobre la propietat de l’acta és “complex”, però van assegurar que continuaran a les Corts per “ser fidels” al programa electoral. Segons el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, si els quatre es mantenen als seus escons estaran “robant al partit i als votants”.

Marí és parella de l’eurodiputada Carolina Punset, que el va precedir com a portaveu a les Corts i que també va dimitir per discrepàncies amb la direcció. Tots quatre van explicar que el detonant que ha propiciat la seva sortida ha sigut el suport als pressupostos generals del govern de Mariano Rajoy. Uns comptes que, segons els quatre, “perjudiquen” el País Valencià i suposen trair “la paraula donada”.

Un partit dirigit per la “Gestapo”

Els retrets se centren, doncs, en “l’incompliment” del programa electoral de la formació, però també la “falta de democràcia interna”. El diputat Domingo Rojo va assegurar que el partit està dirigit per “la Gestapo”. “A Ciutadans es controla tot, hi ha tractes vexatoris a companys i autèntics linxaments públics als dirigents crítics”, va apuntar Rojo. Segons ell, els crítics han hagut de suportar “seguiments realitzats per afiliats i membres orgànics, filtracions, que els fotografiïn les agendes personals i que se’ls enregistri”.

Aquestes acusacions van ser rebutjades per l’actual portaveu a les Corts, Mari Carmen Sánchez, que va assegurar que es mou “amb tota tranquil·litat”. “Confio en els companys i no tinc constància de gravacions ni de captures de pantalla”, va insistir. En el mateix sentit es va manifestar el portaveu de l’executiva autonòmica, Fernando Giner, que va reclamar que s’aportin “noms i cognoms” a l’hora de fer aquestes acusacions.

Alberto García també va denunciar que Ciutadans està sent dirigit per exmilitants del Partit Popular que “es troben més a la dreta que el PP, fins i tot, a l’extrema dreta, i que volen aconseguir el que no van poder abastar amb la formació conservadora”.

stats