Política 27/06/2017

El Govern trasllada a partits i entitats que solucionarà aviat la compra d'urnes

Representants de Junts pel Sí, la CUP i entitats sobiranistes es reuneixen a la Casa dels Canonges

Núria Orriols / Aleix Moldes / Gerard Pruna
2 min
Els diputats de lla CUP Albert Botran i Benet Salellas surten de la reunió del Govern amb els anticapitalistes i les entitats sobiranistes al Palau de la Generalitat

BarcelonaQuan falta una setmana perquè s'anunciïn els preparatius del referèndum i el mateix dia que s'ha anunciat que el concurs de les urnes ha quedat desert, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els líders de Junts pel Sí, Jordi Turull i Marta Rovira; representants de la CUP, i els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, s'han reunit a la Casa dels Canonges, al Palau de la Generalitat. Segons ha pogut saber l'ARA, la trobada ha començat pocs minuts després de les cinc de la tarda i ha acabat poc abans de les set.

En la reunió, segons fonts de la CUP, el Govern ha demanat calma al partit anticapitalista i a les entitats després del fracàs del concurs per les urnes. Un missatge que Puigdemont també ha escrit al mur del seu Facebook: "No patiu. L'1 d'octubre hi haurà urnes". Tot i això, l'executiu no ha transmès en la reunió a Palau quina fórmula faran servir per comprar les urnes.

Els diputats Benet Salellas, Anna Gabriel i Albert Botran han representat la CUP en la reunió. Els cupaires s'han quedat "perplexos" després de saber que el concurs de les urnes ha quedat desert, en paraules de la presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya. Els anticapitalistes es queixen que el Govern els hagi "bandejat" en les decisions importants i no els hagi comunicat res. A més, s'han queixat públicament que l'executiu, per boca de la portaveu, Neus Munté, no hagi explicat aquest dimarts de quina manera es resoldrà el problema de les urnes. En una entrevista a l'ARA, era Salellas qui aquest dilluns oferia l'entrada al Govern de la CUP per fer-se càrrec de la compra de les urnes si els consellers actuals no ho feien.

La reunió arriba just una setmana abans que el Govern i els grups independentistes expliquin en un acte al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) els detalls sobre els preparatius del referèndum, que avui han patit un sotrac en veure com el concurs per homologar les empreses que havien de fabricar les urnes ha quedat desert per falta de solvència econòmica de les dues ofertes que s'havien presentat.

A més, en els últims dies hi ha hagut dubtes sobre la capacitat de la Generalitat per garantir el vot als catalans que resideixen a l'exterior. Quan falten poc més de tres mesos per a l'1 d'octubre, el registre de catalans a l'exterior compta amb poc més de 5.000 persones inscrites, i la llei que ha de permetre el vot electrònic segueix aturada al Parlament.

stats