Política 21/09/2017

Les entitats clamen davant milers de manifestants per la llibertat dels "herois" detinguts

L'entrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'omple de persones en suport als arrestats. Els organitzadors no preveuen desconvocar la protesta fins que els alliberin

Gerard Pruna / Núria Orriols
3 min
Milers de persones concentrades al passeig Lluís Companys

Barcelona"Detinguts i detingudes: no esteu sols. Teniu un poble al darrere. Sou els nostres herois i heroïnes". Amb aquestes paraules la presidenta del Parlament s'ha dirigit als detinguts ahir en la macrooperació contra el referèndum, durant la concentració que s'ha organitzat aquest dijous davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar-ne l'alliberament. Forcadell ha agraït als milers de manifestants que siguin "sempre al costat de les institucions": "No pararem fins que aconseguim la llibertat dels detinguts i detingudes". A continuació s'ha dirigit directament als detinguts: "No esteu sols. Teniu un poble al darrere. Sou els nostres herois i heroïnes".

La intenció dels organitzadors (ANC i Òmnium) és no desconvocar la concentració fins que alliberin els detinguts. "Demanem la posada en llibertat immediata dels nostres amics i companys de feina, que avui estan detinguts per exercir la democràcia", ha assegurat el secretari d'Economia, Pere Aragonès: "Seguirem en defensa de les nostres institucions. Si n'agafen un, continuem els altres fidels a aquest poble". L'ambient a la concentració és festiu i reivindicatiu. Se senten crits d'"independència" i crítiques a la "premsa espanyola manipuladora".

"La gent que avui hem tornat a sortir al carrer som l'autèntica força que garanteix que l'1-O votarem i guanyarem", ha assegurat Jordi Sànchez (ANC) sobre l'escenari, amb la veu afònica: "El nostre estat és la gent, és el poble, i aquest estat és imbatible".

"Avui a Catalunya no hi ha cap demòcrata que no senti vergonya pel que [ahir] van fer la justícia i la Guàrdia Civil", ha lamentat Sánchez:"Romandrem cívicament i pacíficament davant el TSJC fins que tots els detinguts siguin alliberats. Som gent pacífica, però no acceptarem cap actuació prepotent de l'Estat. L'1 d'octubre ningú impedirà que votem". Finalment, el president de l'ANC ha demanat als manifestants que evitin "la violència": "No caiguem en les seves provocacions".

Manifestació al passeig Lluís Companys

Per la seva banda, Jordi Cuixart, també afònic, ha enviat un missatge de suport als familiars dels detinguts: "No són delinqüents, són els nostres herois". "Avui a Catalunya estem aturant un veritable cop d'estat", ha afirmat entre aplaudiments: "El món està veient cada cop amb més claredat que l'Estat és un estat com Turquia, un estat repressor". "Aquest poble mai més serà igual", ha conclòs: "El que estem fent és una revolució amb totes les lletres".

Posteriorment el vicepresident de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni, ha recordat els "750 alcaldes i alcaldesses que estem al costat del nostre poble, del nostre país. I que arribarem fins al final". "Votarem el dia 1 i farem el que el poble ens demana. No en tingueu cap dubte".

Manifestants demanen la llibertat dels detinguts al Passeig de Lluís Companys

Tot i que cap dels detinguts ha de passar pel Palau de Justícia (els jutjats d'instrucció són a la Ciutat de la Justícia a l'Hospitalet), les entitats han decidit concentrar-se davant el TSJC al·legant que la protesta és més efectiva si es fa davant la instància superior a Catalunya.

Per ara, només quatre dels 15 detinguts ahir han sigut posats en llibertat. La resta continuen en dependències policials a l'espera que se'ls prengui declaració i el jutge decideixi què cal fer.

Fins a la concentració s'han acostat nombrosos dirigents polítics, entre els quals, consellers com Meritxell Borràs; la diputada del PDECat al Parlament Montserrat Candini; el líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, i el tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello.

stats