Política 04/12/2013

El jutge Castro espera una informació del govern valencià per fixar la data de la declaració de Francisco Camps

El instructor del 'cas Nóos' va demanar a l'Administració valenciana que li enviés totes les actes de les reunions celebrades pel Consorcio Valencia 2007

Europa Press
3 min
El jutge José Castro haurà de tornar a citar Francisco Camps. / MANUEL BRUQUE / EFE

PalmaEl jutge instructor del 'cas Nóos', José Castro, està a l'espera que la Generalitat Valenciana li enviï totes les acres de les reunions celebrades pel 'Consorcio Valencia 2007' –creat per promocionar la Copa de l'Amèrica celebrada aquell any– per decidir quan fixa una nova data perquè l'expresident valencià Francisco Camps declari. També depèn d'aquesta documentació que Castro decideixi o no ordenar altres diligències amb l'objectiu d'esclarir com van ser gestats les cimeres 'Valencia Summit' organitzades entre 2004 i 2006 per l'Instituto Nóos.

Segons ha pogut saber Europa Press per fonts properes a la causa, quan el jutge tingui a les seves mans aquesta documentació tornarà a citar Camps per interrogar-lo, per escrit i en qualitat de testimoni, sobre la seva participació en les negociacions prèvies a l'organització dels 'Valencia Summit', que van reportar a l'Instituto Nóos al voltant de 3,6 milions d'euros públics.

El jutge José Castro també decidirà quan disposi de la documentació que la Generalitat Valenciana ha de lliurar al jutjat número 3 de Palma si cita a declarar a diversos testimonis proposats per l'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) Jorge Vela.

La documentació que Castro va sol·licitar és el conjunt de les actes del Consorcio Valencia 2007 relatives als anys 2004, 2005 i 2006, després que la defensa de Vela presentés al jutge un escrit en què assenyalava que aquesta entitat "va exercir un paper, bé sigui perifèric o nuclear, en les decisions que corresponien als 'Valencia Summit'". Entre els seus membres figuraven, per part de l'Ajuntament, l'alcaldessa Rita Barberá, José Salinas i Alfonso Grau; i Gerardo Camps, Luis Lobón, Eugenio Pérez i Nicolás Figueras per part de la Generalitat Valenciana.

Vela va aportar amb el seu escrit un total de 29 correus electrònics relacionats amb la gènesi de les cimeres 'Valencia Summit'. En una d'aquestes comunicacions electròniques, l'assessor de la secretaria autonòmica d'Esdeveniments i Projectes, Nicolás Figueras, traslladava "ordres directes" a la responsable de gabinet del director general de CACSA, Carmen Descals, procedents de l'exconseller d'Economia Gerardo Camps.

En concret, en el correu electrònic amb data del 30 de setembre de 2005, Figueras assenyalava: "Carmen, les directrius del conseller van ser clares, fer el que faci l'Ajuntament, per la qual cosa si cal incloure el topall de suplerts s'inclouen".

Al marge de Figueres i Descals, Vela proposava que siguin citats a declarar com a testimonis Amparo Porrás, adscrita a CACSA; Jaume Mata, adscrit a la Fundación Turismo Valencia Convention Bureau (FTVCB); María Francisca Llácer, Amparo Castellano i Eugenio Pérez.

La versió de Jorge Vela

L'exdirector general de CACSA asseverava que els correus que ha aportat a la causa evidencien que "tot estava tancat 'a priori' des del primer conveni, amb un paper predominant de l'Ajuntament de València a través de la FTVCB, utilitzant a CACSA com a mer instrument de la Generalitat Valenciana". El conveni de 2004 i els altres dos per prorrogar dos anys més la celebració dels 'Valencia Summit' van ser signats per l'Instituto Nóos, la FTVCB –participada per l'Ajuntament– i Ciutat de les Arts i les Ciències –depenent de la Generalitat Valenciana–.

En relació amb Francisco Camps, que el passat 16 de setembre estava citat a declarar per escrit però no va ser localitzat, el jutge Castro li advertia mitjançant una providència que quan sigui citat a declarar ho faci en presència només de la secretària judicial perquè no sigui "influenciat per terceres persones", i "inexcusablement" en un despatx de caràcter judicial.

En la resolució asseverava que, tenint en compte la "falta de regulació normativa" que han de concórrer en una presa de declaració per escrit, "sí és obligada" en qualsevol cas l'assistència de la secretària judicial "per donar fe de les preguntes que es formulen" i assegurar-se que el testimoni "no podrà comunicar-se ni rebre assessorament de terceres persones".

stats