Política 18/05/2016

Puigdemont i Ximo Puig escenifiquen el desgel entre Catalunya i el País Valencià després de l'etapa del PP

El president valencià assegura que calia "trencar" la "llarga incomunicació institucional", que s'ha allargat durant pràcticament dues dècades

Salva Almenar / Oriol March
3 min
Carles Puigdemont i Ximo Puig

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest dimecres a la tarda amb el seu homòleg valencià, Ximo Puig, a Palau. Es tracta de la primera trobada entre els dos dirigents. Puig s'ha desplaçat a Barcelona per participar en el fòrum Barcelona Tribuna, en què ha expressat el seu desig de formar part de l'Institut Ramon Llull. Aquesta trobada exemplifica el desgel de les relacions entre els dos executius, que durant l'etapa del PP a València s'havien vist greument tocades. En la trobada, que ha durat una hora, els dos presidents han abordat assumptes relacionats amb la cultura, l'economia i les infraestructures.

"Li agraeixo l'amabilitat que ha tingut en aquesta visita", ha apuntat Puigdemont, que ha cedir immediatament la paraula a Puig. El president valencià ha destacat que feia 18 anys que no es produïa una reunió bilateral entre els presidents d'ambdós territoris, i ha indicat que cal posar en valor la "normalització" de la relació política entre Catalunya i el País Valencià amb unes relacions comercials preferencials. "Calia trencar aquesta llarga incomunicació institucional i produir totes les trobades possibles de cara als ciutadans" ha reivindicat el dirigent socialista.

"Els ciutadans catalans i valencians tenen una relació normalitzada, i divuit anys de desencontre suposen haver perdut massa temps. Ara l'hem de recuperar des de l'autonomia i des del respecte. Parlar no vol dir que estiguem d'acord en tot", ha apuntat el president valencià, que ha esmentat el "sectarisme" i el "partidisme" com els motius de les males relacions dels últims anys entre els governs del PP valencià i la Generalitat de Catalunya.

Tal com ha explicat el president Puig, el tema fonamental de la reunió ha estat les infraestructures que afecten els dos territoris, amb especial atenció al Corredor Mediterrani. "És insòlit que estigui en una situació de paràlisi, no és raonable", ha apuntat Puig, que ha recordat que fa 100 anys que aquesta demanda ja existia. "I seguim igual", ha lamentat.

Ximo Puig ha criticat l'actitud del govern espanyol envers infraestructures que no solament són "beneficioses" per dues autonomies sinó per al conjunt de l'Estat i també Europa. "S'estan aturant inversions productives i s'està perdent competitivitat", ha assenyalat el president valencià, que ha anunciat la creació d'una mesa comuna per reivindicar i impulsar les mesures possibles per aconseguir "compromisos concrets". Els consellers de Territori dels dos executius, Josep Rull i María José Salvador, ja van abordar aquesta qüestió en la seva reunió que van mantenir a València a el passat mes d'abril.

Sinèrgies

Els dos dirigents s'han referit a la necessitat de seguir buscar sinergies i espais de col·laboració en altres aspectes. En aquest sentit, un altres dels temes tractats a la reunió ha estat la reciprocitat entre TV3 i la nova radiotelevisió valenciana, que serà una realitat quan el govern valencià engegui el nou ens públic.

Puigdemont, exhibint bon to amb Puig, ha apuntat que el futur govern espanyol es trobarà "deures" damunt la taula per complir amb el Corredor Mediterrani, i ha considerat que és una "bona notícia" la "reciprocitat" entre les dues televisions. "Hi ha voluntat clara d'avançar en aquest sentit", ha ressaltat el president de la Generalitat.

Carles Puigdemont i Ximo Puig s'han reunit durant una hora al Palau de la Generalitat de Catalunya.

L'exalcalde de Girona ha acceptat la invitació de Puig per retornar-li la visita i viatjarà "aviat" València malgrat que no han concretat la data pe a la trobada. "El que ens mou són els nostres ciutadans, que no són menys que altres", ha apuntat Puigdemont, referint-se a la "justícia" que es mereixen els dos territoris a l'hora de ser tractats en matèria de finançament. "De la reunió en surt un esperit que és una bona notícia", ha apuntat el president de la Generalitat.

Ronda de contactes

Puigdemont busca estrènyer llaços amb els veïns del sud, però també espera fer-ho amb les Balears. Aquest divendres es reunirà amb la presidenta de les Illes, Francina Armengol, en un acte que servirà per solemnitzar l'entrada de l'executiu balear a l'Institut Ramon Llull. Puig i Armengol són dos dels dirigents amb qui l'exalcalde de Girona es va posar en contacte per fer front comú davant de les exigències de Cristóbal Montoro a les comunitats que no van complir amb el dèficit.

Puig es reunirà demà dijous amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui va mantenir un pols pel fet de voler bastir una llista conjunta amb Podem al Senat. La trobada de Ximo Puig amb Puigdemont és la quinta reunió bilateral que manté amb un president autonòmic, després d'entrevistar-se amb la presidenta balear Francina Armengol, la presidenta andalusa, Susana Díaz; el president d'Aragó, Francisco Javier Lambán; i el president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez.

stats