Política 20/09/2017

Puigdemont manté l'1-O enfront d'un Estat que ha creuat la "línia vermella de l'autoritarisme"

Afirma que Rajoy ha instaurat "de facto" un estat de setge a Catalunya suspenent-ne l'autogovern

Gerard Pruna
2 min

BarcelonaNi un pas enrere. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost aquest dimecres al macrooperatiu de la Guàrdia Civil per aturar l'1-O amb una declaració institucional en què ha carregat amb duresa contra l'actuació de l'Estat i ha cridat els catalans a sortir a votar l'1-O "per defensar la democràcia enfront d'un règim repressiu i intimidatori".

Acompanyat del Govern en ple i des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, Puigdemont ha acusat l'Estat d'haver "ultrapassat la línia vermella que el separava dels règims autoritaris i repressius" i haver-se convertit "en una vergonya democràtica". De fet, segons el president de la Generalitat, amb l'actuació d'aquest dimecres –i la detenció de fins a dotze persones, entre les quals, diversos alts càrrecs– l'Estat ha "suspès 'de facto' l'autogovern de Catalunya i ha instaurat 'de facto' un estat de setge".

El president, que ha afirmat que Catalunya ha estat víctima d'una "agressió coordinada" i "fora de qualsevol empara legal" de les forces de l'Estat, ha acusat el govern espanyol de vulnerar l'estat de dret i les garanties constitucionals, i de "violentar la carta dels drets fonamentals de l'UE". Especialment dur ha estat Puigdemont amb el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, al qual ha acusat de "confondre autoritat amb barra lliure per passar-se per l'esquena procediments i garanties que ha de protegir".

Tot i que l'operatiu policial ha començat –ja des d'ahir– a interceptar elements clau de l'organització del referèndum, com paperetes i notificacions per als membres de les meses, Puigdemont ha refermat que l'1-O segueix convocat i ha cridat els catalans a, malgrat els intents de "violentar la convivència", votar i donar una "resposta pacífica i cívica" i defensar Catalunya amb les úniques armes possibles: "L'actitud pacífica i civilitzada que ens ha caracteritzat en aquest Procés".

Tot i no pronunciar en cap moment la paraula 'referèndum', Puigdemont –que ha apuntat que els propers dies, Govern, partits i entitats estudiaran les respostes conjuntes que siguin oportunes– s'ha mantingut ferm que l'1-O se celebrarà, malgrat tot: "El dia 1 sortirem de casa, portarem una papereta i la farem servir", ha conclòs. Una acció que, ha dit, ha de contrastar amb "aquells que només parlen amb el llenguatge amb què durant tants anys ha parlat l'autoritarisme".

Un cop més el Govern ha volgut donar una imatge d'unitat davant els moments crítics que travessa el país, i Puigdemont ha afirmat que tot l'executiu "serà fidel al propòsit d'una legislatura i un programa de Govern aprovat pel Parlament i mai suspès per cap tribunal"."No acceptarem un retorn a èpoques passades i que no ens deixin decidir les èpoques futures de llibertat i democràcia", ha afegit Puigdemont, que ha opinat que "el que està vivint Catalunya no ho viu cap estat de la UE".

stats