TRIBUNALS
Política 14/08/2013

L'Audiència de Palma confirma la presó provisional per a Cardona

L'exconseller roman entre reixes des del dia 30 amb la condemna per corrupció més alta de cap polític de l'Estat

ARA Balears
2 min

Palma.La sala de guàrdia durant les vacances d'agost de l'Audiència de Palma ha confirmat aquest dimecres la presó provisional per a l'exconseller de Comerç i Indústria Josep Juan Cardona (PP), tancat des del passat dia 30 de manera provisional fins que no es confirmi la sentència de setze anys de presó en contra seva. La més important de l'Estat per corrupció política.

El tribunal ha rebutjat, doncs, el recurs de súplica en contra de la interlocutòria de l'Audiència que, a petició de la Fiscalia, decretava l'entrada a presó de l'expolític. Amb tot, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, hi ha hagut un vot particular d'un magistrat que ha dissentit de la decisió de mantenir l'exconseller entre reixes mentre la condemna no sigui ferma.

Atenent a la gravetat de la pena i a un molt elevat risc de fuga, el tribunal de la secció primera de l'Audiència no va dubtar ahir a enviar l'exconseller d'Agricultura, Comerç i Indústria dels governs de Jaume Matas a la presó -tot i que la sentència encara no és ferma-, així com ho demanava la Fiscalia Anticorrupció.

L'Audiència el fa el màxim responsable d'una sèrie d'operacions de "saqueig i espoli" de doblers públics, com a cap d'una associació il·lícita organitzada i estable que va desviar més de 6 milions d'euros de l'administració balear. En total, el tribunal va condemnar l'exconseller a setze anys de presó.

Per prendre la decisió d'enviar Cardona a la presó, l'Audiència va fer seus els arguments de la Fiscalia Anticorrupció. No es fien que no es fugui. Aquest recel es fonamenta en dos motius que la Fiscalia i el tribunal lliguen al seu càrrec de conseller i a l'activitat delictiva desenvolupada des d'aquell lloc.

Segons el tribunal Cardona, pels seus nombrosos viatges com a conseller, ha fet moltes relacions a la Xina i als Estats Units. Pel tribunal, les connexions amb l'estranger que té Cardona li permetrien "evadir la justícia espanyola" i integrar-se "en societats llunyanes i fora dels canals de control de la Unió Europea". També considerava que si està en llibertat provisional pot maniobrar per eludir el pagament de l'alta responsabilitat civil imposada.

stats