Política 23/04/2017

Denuncien a la fiscalia el 'Cara al sol' i braç enlaire al funeral d'Utrera Molina

L'exministre del PP Alberto Ruiz-Gallardón i gendre de l'exministre de Franco ha portat el fèretre des de l'església fins al cotxe fúnebre

Ara
2 min

BarcelonaUn grup de persones va entonar ahir l'himne franquista 'Cara al sol' en el funeral per acomiadar José Utrera Molina, ministre i vicepresident en diferents governs de Francisco Franco, mort en Nerja (Màlaga) als 91 anys.

A la sortida del fèretre de l'església de San Miguel de Nerja, diverses persones amb roba fosca es van situar a banda i banda de la porta i al mateix temps que alçaven els braços corejaven la sintonia falangista.

El fèretre amb les restes d'Utrera Molina es va estar parcialment dins del cotxe fúnebre fins que el grup va acabar de cantar i van cridar "'Arriba España!'".

Entre les persones que van portar el taüt fins al cotxe hi havia el seu gendre, l'exministre de Justícia del PP Alberto Ruiz-Gallardón.

Les Joventuts Socialistes d'Espanya (JSE) han posat els fets en coneixement de la fiscalia. Denuncien que els assistents podrien haver vulnerat la llei de memòria històrica i fins i tot el Codi Penal. A través d'un comunicat, el secretari general de les Joventuts Socialistes, Nino Torre, ha condemnat aquest "espectacle de rememoració de la dictadura" i a retret a Gallardón que "s'escudi en el fet que ja no està en política per rebutjar els fets".

Biografia

Nascut a Màlaga el 12 d'abril del 1926, Utrera Molina va ingressar de jove en les organitzacions falangistes, on va ocupar diferents càrrecs.

Nomenat el 1974 ministre secretari general del Movimiento i vicepresident del govern, Utrera Molina va ser abans governador civil de Sevilla, Ciudad Real i Burgos, subsecretari de Treball i ministre de l'Habitatge.

El 2010 va escriure un article per al diari 'Abc' en què va criticar la llei de memòria històrica i el fet que retiressin certs monuments.

Entre altres condecoracions, Utrera Molina va rebre les grans creus d'Alfons X el Savi, del Mèrit Civil, del Mèrit Militar amb distintiu blanc i del Mèrit Agrícola, l'Ordre Imperial del Jou i les Fletxes, i les medalles d'or de Màlaga, Ciudad Real i Sevilla.

Casat amb Margarita Gómez Blanco, el matrimoni va tenir set fills: José Antonio, Margarita del Prado, María del Mar (casada amb Alberto Ruiz-Gallardón), María Rocío de los Reyes, María Victoria, Luis Felipe i César.

stats