BARÒMETRE DEL CIS
Política 04/12/2013

Menys del 20% dels votants del PSOE donen suport a la reforma federal que proposa Rubalcaba

El CIS apunta que un 19,9% dels electors socialistes apujaria el sostre competencial i un 28,7% l'abaixaria, mentre que només un 8,4% dels votants d'IU-ICV reconeixeria el dret a l'autodeterminació

Roger Tugas
2 min
L'ESTAMPA DEL MOMENT DOLÇ 
 Després de mesos de màxima tensió, Rubalcaba i Navarro van exhibir ahir la sintonia pactada a la conferència del PSOE.

BarcelonaEl baròmetre del novembre del CIS posa de manifest que a Espanya creixen els partidaris d'un estat centralitzat sense autonomies. Davant d'aquesta onada recentralitzadora, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, proposen una reforma federal de la Constitució. Una opció, però, que no comparteixen els seus votants. Segons el mateix baròmetre, només un 16% dels electors socialistes de l'Estat són partidaris de dotar les comunitats de més autonomia, mentre que el 3,3% reclama reconèixer el dret a l'autodeterminació de territoris com Catalunya. Per tant, en global sols un 19,9% dels votants del PSOE són partidaris d'incrementar el sostre competencial de les comunitats, com pressuposa la reforma federal que defensa Rubalcaba.

De fet, hi ha molts més partidaris entre els socialistes de recentralitzar l'Estat que de descentralitzar-lo, ja que un 18,5% dels seus electors directament suprimiria les autonomies i un 10,2% en reduiria les competències. La majoria, però, mantindria l'actual organització territorial –un 41,2%–. Finalment, un 10,8% no sap o no contesta a aquesta pregunta en el sondeig del CIS. Malgrat la campanya federalista de Rubalcaba, els partidaris d'incrementar el grau d'autonomia de les comunitats pràcticament no han variat en l'últim any: han passat del 19,4% del novembre de 2012 a l'actual 19,9%.

Cayo Lara tampoc no convenç

Per altra banda, el líder d'IU, Cayo Lara, tampoc no convenç els seus electors. Malgrat reconèixer el dret a decidir dels catalans, només un 8,4% dels votants d'IU-ICV l'accepta, mentre que un 23,1% es limita a demanar un increment del sostre competencial de les autonomies. Per altra banda, fins i tot un 15,4% dels seus votants les suprimiria directament, un 13,3% en reduiria l'autonomia i, altre cop, la via preferida és mantenir l''statu quo', una opció que defensa el 31,5% dels votants d'IU-ICV.

stats