Política 27/06/2016

CDC avisa que l'independentisme "no pot tirar coets" pel 26-J però sosté que el procés no és mort

El cap de files del partit a Madrid, Francesc Homs, reclama al PSOE que mogui fitxa per no condemnar l'Estat a celebrar unes terceres eleccions

Oriol March
2 min
Francesc Homs, Lluís Corominas, Artur Mas, Carles Puigdemont i Francesc Sànchez, durant la reunió de l'executiva de CDC

BarcelonaEl cap de files de Convergència a Madrid, Francesc Homs, ha assegurat aquest dilluns que el resultat obtingut ahir a les eleccions del 26-J no és el que "hagués volgut", i ha refermat el seu compromís "explícit" de fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa. "Ara és el PSOE qui ha de moure fitxa", ha considerat Homs, que ha defensat que si els socialistes espanyoles passen directament a l'oposició condemnaran l'Estat a unes terceres eleccions. "Poden impulsar una negociació i asseure a la taula diferents partits", ha reivindicat. En clau catalana, Homs ha avisat que l'independentisme "no pot tirar coets" pel resultat electoral, però ha indicat que el procés no és mort. "Hem d'anar junts", ha insistit l'exconseller de la Presidència sobre la possibilitat de bastir llistes unitàries de cara a properes conteses.

"El que a mi m'hagués preocupat hauria estat quedar 5 diputats a 11 envers els republicans. No teníem ganes de competir amb ERC, la nostra preocupació és cap a nosaltres mateixos, no els tenim situats com a adversaris. Els que creiem en la independència no hem de gastar energies competint entre nosaltres", ha indicat Homs. "Una de les lliçons que hem d'aprendre és que quan el sobiranisme competeix entre ell, el resultat és tenir una mica més d'embolic", ha apuntat.

En tot cas, Homs ha indicat que el resultat és un "bàlsam" de cara al procés de refundació. "No és el mateix afrontar-lo amb cinc diputats que amb vuit", ha indicat. El candidat ha aprofitat la roda de premsa per carregar contra En Comú Podem, a qui veu "molt a la defensiva". "Unes eleccions catalanes a la tardor s'han esvaït", ha ressaltat.

La d'aquest dilluns ha estat la primera reunió de la direcció de Convergència després de les eleccions del 26-J. Els nacionalistes han aconseguit mantenir els 8 diputats aconseguits al desembre, però s'han deixat pràcticament 91.000 vots pel camí i ha vist com la distància percentual respecte d'ERC ha augmentat a més de quatre punts. Sobre la possibilitat de perdre grup propi, Homs ha assegurat que hi ha "mecanismes" per tenir-ne.

Enllestint les accions judicials

Segons ha explicat Homs, aquest cap de setmana els serveis jurídics del partit han aprofitat per avançar en les demandes contra el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. "Anirem per terra, mar i aire. Si es pensa que això li cura uns resultats electorals, això és de república bananera", ha apuntat el cap de files de CDC a Madrid. Germà Gordó, exconseller de Justícia i que apareix en la conversa entre Fernández Díaz i Daniel de Alfonso com a hipotètic relleu d'Artur Mas, ha intervingut a porta tancada per refermar que no tenia res a veure amb el pla.

stats