CORRUPCIÓ
Política 05/06/2013

CDC fa un codi ètic sense parlar d'imputats

El text preveu una comissió de compliment i s'aprovarà al consell nacional del 15 de juny

Oriol March
3 min

Barcelona.En plena voràgine prèvia a la imputació d'Oriol Pujol per la seva presumpta relació amb la trama de les ITV, al quarter general de CDC es repetien dos arguments amb insistència: que l'aleshores secretari general era "innocent" i que el partit estava preparant un nou codi ètic que "no seria per complir l'expedient". Mentre la justícia aclareix el paper de Pujol -ara enretirat com a diputat ras al Parlament- en la presumpta trama de corrupció a l'entorn de les ITV, el partit ha accelerat la redacció d'un "codi de compliment ètic i normatiu" de vint-i-set punts, però que evita pronunciar-se sobre què ha de fer un dirigent en ser imputat.

El text, de cinc pàgines i al qual ha tingut accés l'ARA, és en mans dels quadres del partit, que poden fer-hi esmenes a l'espera que s'aprovi el 15 de juny a Bellaterra en el pròxim consell nacional de la formació. La direcció va donar aquest dilluns el vistiplau al document i ahir al matí el va fer extensiu als 500 consellers nacionals que CDC té per tot el territori.

El "compromís ètic" del partit

Segons fonts de la direcció, és possible que al redactat final del codi de compliment hi aparegui alguna referència a què ha de fer un dirigent en cas que sigui imputat. De fet, segons dirigents consultats, no es descarta fer servir una fórmula que parli d'arribar a un pacte amb tots els partits per establir el moment en què un càrrec públic ha d'abandonar les seves responsabilitats en estar involucrat en un procés judicial.

El president de la Generalitat, Artur Mas -que també ho és de CDC-, va assegurar al febrer que era partidari que els imputats fessin un pas enrere en el moment que comencés un hipotètic judici. Mas va fer aquestes consideracions després de reunir-se amb els òrgans de control democràtic en un moment en què va aflorar la psicosi pels casos de corrupció arran dels papers de Luis Bárcenas que sacsegen el PP.

Un cop aparcat l'assumpte dels imputats, el codi de compliment que proposa la direcció de CDC implica firmar un "compromís ètic" basat en quatre principis: la priorització de l'interès general per sobre del particular; el respecte a la legalitat en tota la tasca institucional i de partit; la transparència en l'acció política i envers els militants i la ciutadania; i la renúncia a les responsabilitats en cas de "comportaments poc ètics i/o il·legals d'acord amb els supòsits establerts a la normativa interna". Una normativa interna que, almenys per ara, no parla del cas concret dels imputats.

Per tal de fiscalitzar el compliment de les noves normes, CDC crearà una "comissió de compliment" que dependrà del consell nacional del partit. Serà aquest òrgan, presidit per Irene Rigau, l'encarregat de triar els membres de la comissió de compliment, que estarà formada per "persones de reconegut prestigi" que hauran de "desplegar" el reglament del nou codi de compliment. Segons fonts de la direcció, existeix la possibilitat que es reclutin independents per tal de formar part de la comissió que vetlli pel compliment de les normes del partit. S'aniran definint les pròximes setmanes.

Paral·lelament, el partit farà pedagogia interna respecte a l'activitat legislativa sobre transparència -tant al Congrés de Diputats com al Parlament- i sobre els avenços de la llei electoral catalana. L'últim punt del document entregat als consellers nacionals indica que el partit "dissenyarà un paquet de mesures formatives i preventives" de bones pràctiques. En aquests moments, CDC té imputats tres diputats: Oriol Pujol, Xavier Crespo i Ferran Falcó. El nou codi no parla de què han de fer en el seu cas.

stats