EL FULL DE RUTA SOBIRANISTA
Política 16/06/2013

CDC i ERC acorden demanar ja a Rajoy fer un referèndum

Acceleraran també la firma del Pacte Nacional pel Dret a Decidir

R. Tugas / O. March
3 min

Barcelona / Cerdanyola.En les travesses llargues i complicades, en què la capacitat de resistir i la confiança mútua són claus, a vegades cal parar per ratificar el ritme i el rumb. I és més o menys el que van fer dirigents de CDC i ERC divendres en una reunió que, tot i ser informal i no planificada, no deixa de ser transcendental. Davant les interpretacions plurals respecte a l'horitzó del 2016 que va dibuixar dimarts Artur Mas, la polifonia de declaracions divergents en el si de CiU i la dilació en alguns passos que caldria fer aviat segons el calendari marcat, republicans i nacionalistes van fer taula rasa i es van reafirmar en el pacte que van segellar fa mig any. Hi faltava, però, Unió, un dels protagonistes de les últimes discrepàncies.

Segons ha pogut saber l'ARA, d'una manera genèrica van acordar fugir de la batalla declarativa i treballar per un discurs comú entorn de la transició nacional. I en els aspectes més concrets, van comprometre's a accelerar les següents estacions en el trajecte cap a la consulta: el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i la sol·licitud formal al govern espanyol del permís per fer un referèndum. En el primer cas, les entitats que han de formar part del pacte encara no coneixen el document a subscriure, però l'objectiu és firmar-lo abans d'acabar el mes.

Novetats les pròximes setmanes

I, de fet, un dels primers passos que hauria de fer el pacte és, segons els plans de CDC i ERC, instar Artur Mas a demanar a Mariano Rajoy el permís per celebrar un referèndum, a l'espera d'un no com a resposta i l'esgotament del marc legal espanyol per exercir el dret a decidir. Si això no passés, la petició al president català la faria directament ERC. Mas dimarts va defensar que en la reunió del març amb Rajoy ja li va demanar que l'habilités per fer un referèndum, però els republicans exigien que la sol·licitud es formalitzés públicament i en aplicació de la llei de consultes per via de referèndum aprovada el 2010 pel tripartit, cosa que implicaria tancar ja la pregunta. Al final, però, ERC també hauria cedit en acceptar una petició a Madrid per alguna altra via.

Tot això sense l'aprovació encara d'Unió, com va quedar de manifest ahir, quan tocava posar en escena l'acord de CDC i ERC. En els discursos dels respectius consells nacionals s'hi va traspuar un grau de sintonia que feia molt que no apareixia. I un dels damnificats va ser el líder dels democristians i assot dels republicans els últims dies, Josep Antoni Duran i Lleida, a qui els dirigents de CDC van cridar a l'ordre.

El vicesecretari general del partit, Lluís Corominas, va afirmar que Duran "s'equivoca" quan "potineja" amb el calendari de la consulta i va defensar que "no hi haurà ni un pas enrere", tal com reclamava el democristià. Fins i tot el conseller d'Empresa, Felip Puig, que al març també va mostrar dubtes entorn dels ritmes del procés, ahir va apostar públicament per fer la consulta "com més aviat millor" per sortir de la crisi. "[ERC] és qui ens dóna solidesa", va agrair a més Corominas.

Al seu torn, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va tornar la flor a CDC. "Sempre hem tingut la seguretat que el pacte d'estabilitat, en el que fa referència al full de ruta, s'anava complint", va afirmar, i va afegir que no havia tingut "mai dubtes" de les intencions dels convergents "més enllà de les declaracions de Duran".

"Volem i necessitem confiar que el Govern complirà els seus compromisos i estem segurs que ho farà més enllà de certes provocacions", va assegurar igualment el president d'ERC, Oriol Junqueras, davant els consellers del partit, i va ratificar la voluntat d'"assegurar la fortalesa i l'estabilitat" de l'executiu. El suport a Mas entorn del cas Palau n'és una bona mostra. Rovira va assegurar igualment que, si no s'havia avançat més ràpid, havia estat per la voluntat de sumar més agents al procés.

El PSC furga i ICV demana pau

I un dels dubtosos és el PSC, que per ara no veu viable subscriure el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i el seu primer secretari, Pere Navarro, va furgar en les divisions. Va cridar Mas a "decidir d'un cop quin soci de govern vol, Duran o Junqueras". La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, però, vol pau, ja que "la picabaralla entre ERC i CiU només pot malmetre aquest procés", tot i que va rebutjar que pactin bilateralment una data per a la consulta.

stats