Política 15/09/2016

Barberá deixa el PP però s’atrinxera al Senat

L’exalcaldessa de València no fa cas a la petició del partit de deixar l’acta perquè seria “assumir la seva culpabilitat”

Salvador Almenar / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Barberá deixa  el PP però s’atrinxera al Senat

València / MadridRita Barberá va dimitir ahir a mitges: va estripar el carnet del PP però es va mantenir en el càrrec de senadora, ara no adscrita a cap grup. Des que dimarts el Tribunal Suprem va fer pública la decisió d’obrir una causa per investigar l’exalcaldessa de València per un presumpte delicte de blanqueig, en el si del Partit Popular es tenia clar que la seva situació era insostenible. Malgrat que la resolució del Suprem no suposa la imputació formal, el moment que travessa el PP, amb una hipotètica nova investidura de Mariano Rajoy a l’horitzó i les eleccions gallegues i basques a tocar, no deixava cap altre camí al partit que forçar la renúncia de Barberá.

I així ho va transmetre el PP a la seva històrica dirigent valenciana, que no estava gens d’acord a presentar la dimissió en un moment judicial previ al que els estatuts del partit estableixen com a obligatori per deixar el càrrec. La pressió dels seus companys perquè fes un pas enrere va obligar Barberá a buscar la fórmula per complir amb la demanda sense acceptar la imposició de deixar el Senat. Una via que no va agradar gens al partit. Contravenint el desig del mateix Rajoy, Barberá va informar en un comunicat que la seva intenció era la de “no dimitir del Senat” perquè “en cas contrari podria entendre’s com una assumpció de culpabilitat”. Però el mateix PP valencià va registrar dues propostes de resolució -una pròpia i l’altra amb PSPV i Compromís- per intentar revocar-li el càrrec, fet sense precedents.

La conseqüència directa d’aquesta decisió és que Barberá passarà al grup mixt de la cambra alta i que mantindrà l’aforament, amb la qual cosa el Suprem continuarà sent el tribunal competent per investigar-la i evitarà desfilar pels jutjats de València.

Barberá va reiterar la seva innocència i va instar el Suprem a iniciar ràpidament les diligències i a prendre-li declaració “per aclarir definitivament la inexistència de cap fet il·lícit”.

L’incòmode divorci amb Rajoy

Per què finalment Rajoy ha deixat caure Barberá? El juliol del 2015, després de la patacada electoral a les eleccions autonòmiques i municipals, el PP va decidir aparcar Barberá i l’expresident valencià Alberto Fabra al Senat. L’ombra judicial ja planava damunt l’exalcaldessa, però el blindatge de l’aforament es va fer més imprescindible que mai fa nou mesos, quan l’operació Taula va sembrar la confusió al PP valencià i va deixar Barberá a les portes de la imputació. Però Rajoy es va mantenir ferm -encara sonava el “Rita, ets la millor” que va dir durant la campanya del 24-M- i va desoir les veus dels més joves del partit que li reclamaven fer net. Fins i tot el PP va blindar al Senat la figura de l’aforat en plena polèmica.

C’s es penja la medalla

Aquesta setmana tot ha canviat. Segons fonts populars, Rajoy i Barberá no han parlat en els últims dies. El president espanyol ha decidit guardar silenci sobre el tema i ahir a la tarda, tot i que ja havia transcendit la notícia, va esquivar de nou els periodistes. Lluny de la majoria absoluta, a les portes d’uns nous comicis i per la necessitat de mantenir el pacte amb Ciutadans, Rajoy s’ha vist obligat a fer fora del PP una “amiga de tota la vida”.

Els d’Albert Rivera van córrer a aplaudir la decisió de Rajoy. Creuen que, si no fos per ells, Barberá continuaria dins del PP. “Aquesta sortida s’ha produït gràcies al pacte anticorrupció amb Ciutadans”, va dir el vicesecretari general del partit, José Manuel Villegas. La formació taronja creu que el PP no hi pot fer res si l’exalcaldessa ha decidit atrinxerar-se al Senat, i torna a posar la catifa vermella a Rajoy per dir-li en un segon debat d’investidura.

Tant el PSOE com Podem, en canvi, van mantenir que Rajoy ha sigut el primer d’avalar que Barberá es refugiï al Senat, encara que sigui al grup mixt. El portaveu dels socialistes a la cambra alta, Óscar López, va titllar de “pèssima” i “intolerable” la decisió i va exigir al president espanyol que l’obligui a deixar l’escó. Pablo Iglesias va ironitzar per Twitter sobre els arguments de la senadora: “«És el meu escó, el meu aforament, el meu constant insult, la meva indecència». És la corrupció”.

Després de la compareixença de Guindos pel cas Soria i la sortida de Barberá, el PP considera que ja ha fet els deures. El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, celebrava ahir la decisió personal de la senadora, perquè “exonera” de responsabilitat el seu partit. En definitiva: deixa de nou via lliure al partit per a possibles pactes. I Ciutadans ja els ha tornat a avançar el seu .

stats