Política 03/06/2013

La 'troica' avisa Espanya que la banca i l'economia estan en risc

La UE, el BCE i l'FMI demanen a Rajoy "una forta supervisió" de les entitats financeres i assenyalen l'alt atur, l'elevat deute i la recessió com a grans perills

Europa Press
3 min

Brussel·lesLa 'troica', formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), ha ressaltat aquest dilluns a Espanya que la seva economia i la seva banca encara estan en risc, a causa de l'alt atur, l'alt deute i la contracció econòmica. A més, ha demanat al govern espanyol que mantingui "una forta supervisió" sobre la qualitat dels actius de les entitats financeres.

En dos comunicats –un del BCE i la UE i un altre de l'FMI– publicats després de la tercera missió duta a terme a Espanya entre el 21 i el 31 de maig, l'equip d'experts constata que la capitalització de la banca espanyola "segueix el seu curs" i que s'està actuant "en la immensa majoria de mesures" que s'especifiquen al memoràndum del rescat bancari.

"El programa [per al sector bancari espanyol] continua pel bon camí", subratlla l'informe de conclusions de la missió d'inspectors de la 'troica'. "El compliment de les condicions del memoràndum d'entesa gairebé s'ha completat i s'han realitzat assoliments a l'hora de reforçar el marc de governança, regulació i supervisió del sector bancari", i la reestructuració de la banca s'està produint d'acord amb el calendari pactat, ressalta.

Malgrat aquests resultats positius, les institucions europees demanen al govern de l'Estat que mantingui "un control estret sobre el sistema per preservar l'estabilització final de les institucions de crèdit". Això és necessari a causa de "l'adversa situació econòmica, la contínua necessitat de despalanquejament del sector no financer espanyol i l'ajustament en el mercat immobiliari, que segueixen afectant greument els volums de crèdit i la qualitat dels actius".

"La vigilància es requereix per ajudar a garantir que aquestes tendències positives en l'estabilització del sector financer espanyol puguin mantenir-se", insisteixen.

Pel que fa a les mesures antidesnonament, els inspectors opinen que "l'aplicació de la nova llei sobre aquesta qüestió ha de vigilar-se per avaluar si l'equilibri entre les preocupacions justificades dels deutors hipotecaris i les preocupacions imperatives d'estabilitat financera és apropiat o si es requereixen ajustos per garantir l'estabilitat financera".

Un atur massa alt

Els inspectors alerten dels "riscos" per a la situació econòmica i pressupostària a causa de l'alt atur, la contracció de l'activitat, l'elevat deute privat i exterior i el ràpid augment del deute públic. Per això, reclamen al govern que compleixi les recomanacions de política econòmica de Brussel·les, en particular la consolidació fiscal "gradual", d'acord amb el nou calendari i el reforç de l'administració pública.

En tot cas, l'informe constata que "els mercats financers espanyols s'han estabilitzat encara més des de l'última revisió, i l'interès dels bons sobirans i corporatius ha caigut amb una menor volatilitat". "En paral·lel, la situació de liquiditat del sector bancari espanyol ha continuat millorant. Això ha permès als bancs espanyols recuperar més accés al finançament dels mercats i ha reduït la seva dependència del finançament del Banc Central", apunta.

També ha millorat la solvència del sector a causa de la recapitalització de part de les entitats i de la transferència dels seus actius immobiliaris al 'banc dolent' [Sareb], de manera que les ràtios de solvència estan per sobre de les exigències regulatòries. "El Sareb s'enfronta ara al repte fonamental de gestionar amb èxit i desprendre's de la cartera d'actius en el marc d'unes condicions de mercat encara molt difícils per a l'habitatge a Espanya", assenyalen els inspectors.

Quant a la reforma de la legislació que afecta el sector financer, les úniques normes pendents que identifiquen la Comissió i el BCE són la reforma de la llei de caixes d'estalvis i el canvi dels procediments de supervisió del Banc d'Espanya.

La pròxima missió de la 'troica' a Madrid es produirà al setembre.

stats