Política 06/08/2013

El BBVA preveu que l'economia espanyola creixerà un 0,1% al tercer trimestre

El centre d'estudis del banc creu que el 2014 hi haurà una "recuperació sostinguda de l'activitat", que redundarà en una millora del mercat de treball

Efe
2 min

MadridEl servei d'estudis del BBVA creu que l'economia espanyola ja podria estar creixent de manera moderada i que tancarà el tercer trimestre amb una pujada del PIB del 0,1%, amb la qual cosa deixa enrere vuit trimestres consecutius de caigudes.

"Després de pràcticament cinc anys de crisi s'està tocant fons el 2013, que dóna pas el 2014 a la recuperació sostinguda de l'activitat", assegura l'entitat presidida per Francisco González en l'informe "Situació Espanya" corresponent al tercer trimestre de l'any, publicat aquest dimarts.

D'aquesta manera, el banc avança la tornada al creixement durant els propers trimestres, però adverteix que serà "insuficient" per evitar que el 2013 se saldi amb una disminució del PIB de l'1,4%, una dècima pitjor del que espera el govern espanyol.

Sobre el 2014, preveu que l'activitat creixi un 0,9% (quatre dècimes millor que les dades de l'executiu de Rajoy) gràcies a la millora gradual de l'entorn internacional, al menor impacte negatiu de la política fiscal i a la conclusió, gairebé total, dels processos d'ajust interns.

Per justificar-ho assenyala que les vendes espanyoles a l'exterior seguiran perfilant-se com un "suport permanent de la recuperació" gràcies a la creixent diversificació dels mercats, mentre que factors domèstics com la debilitat del mercat laboral i la demanda interna (principalment d'inversió productiva) van reduint la seva contribució negativa.

Aquests factors haurien contribuït a que el segon trimestre gairebé s'hagués estancat el PIB (amb una caiguda del 0,1%, segons l'INE), un "punt d'inflexió" en el qual s'hauria deixat enrere el període més intens de destrucció d'ocupació.

Menys atur

Segons el centre d'estudis del BBVA, l'increment de la inversió comportarà una "recuperació sostinguda" de l'ocupació que hauria de començar a notar-se durant el primer semestre de 2014, però sobretot en la segona meitat de l'any.

Les últimes dades d'enquesta de població activa (EPA) i atur registrat conclouen que "reapareixen les constants vitals del mercat de treball" gràcies a la reforma laboral i a l'inici de la recuperació.

D'aquesta manera, malgrat el descens esperat del nombre d'ocupats del sector públic com a conseqüència del procés de consolidació fiscal, esperen un augment de l'ocupació en el sector privat.

Per això milloren les seves anteriors estimacions publicades al maig i esperen que la taxa d'atur sigui de mitjana d'un 26,2% de la població activa el 2013 (gairebé un punt menys) i un 25,4% el 2014 (un punt menys).

Amb tot, l'elevada taxa d'atur els fa reclamar una vegada més mesures complementàries a la reforma laboral per disminuir la dualitat entre treballadors fixos i temporals i millorar l'eficiència de les polítiques actives i passives d'ocupació.

stats