EL PAPER DE L'EXPRESIDENT
Política 11/06/2013

Aznar avisa que no admetrà cap concessió a Catalunya

Apel·la a la Constitució per frenar el sobiranisme

M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.Ni una sola concessió a Catalunya. Aquest va ser el missatge, rotund, que va triar ahir l'expresident espanyol José María Aznar. En una conferència al Club Siglo XXI, presentada pel seu amic i exministre Eduardo Zaplana, va tornar a donar una lliçó al seu successor, Mariano Rajoy, sobre com ha d'actuar, en aquest cas sobre com ha de garantir la unitat de la nació espanyola. No va parlar d'economia però tampoc va deixar entreveure mostres de penediment per l'escridassada a Rajoy a Antena 3, que va fer "segur que és el que havia de fer".

Probablement va rebaixar el to de crítica directe cap a Rajoy per la presència entre els oients de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, però això no va ser impediment per recordar-li que el criteri "transversal" de totes les polítiques del govern ha de ser "l'enfortiment de la nació". El primer pas que s'ha de fer, segons el receptari d'Aznar, és "deixar clar que no està oberta la discussió sobre la nació espanyola ni la seva sobirania". L'expresident considera que en el futur Rajoy s'ha d'assegurar que qualsevol acord nou es faci "per reforçar-la i no per debilitar-la".

Les amenaces

Aznar va fer memòria de tots els èxits aconseguits durant els seus anys de govern -sobretot de la creació de llocs de treball- però va oblidar els pactes que el van mantenir la primera legislatura en el poder, gràcies als vots de CiU i el PNB. Ara creu que els esforços per mantenir l'equilibri entre la unitat i la diversitat de l'Estat "no poden ser malbaratats per la gravíssima deslleialtat d'alguns". En cap moment va parlar del procés que lidera Artur Mas, però s'hi referia. El president de FAES creu que se li ha de posar fre i sap quin és el camí: "A la nostra Constitució hi ha ressorts per evitar-ho", va sentenciar.

Des de la primera fila, a més de Sáenz de Santamaría, també l'escoltava el ministre d'Indústria, José Manuel Soria. Era un gest d'acostament de l'actual executiu. Aznar, a canvi, va rebaixar el to però no el contingut. Ell es va mostrar davant l'auditori com el protagonista del miracle econòmic espanyol "trencat" per set anys de govern socialista i que ara Rajoy té el mandat de les urnes de "reprendre". És a dir, no vol que es desviï del camí marcat, "un reformisme d'alta intensitat" amb les rebaixes fiscals com a estrella.

Amb la conferència d'ahir, Aznar va tancar la seva particular campanya de responsabilitat històrica que el va portar a reprendre públicament Rajoy per manca de lideratge econòmic i per no resoldre com ell voldria les tensions internes del PP provocades, entre altres coses, pels escàndols que han sortit a la llum pública arran de la trama Gürtel, que afecta de ple la seva era.

stats