Política 15/06/2013

Mas assegura que les "parets mestres" del país estan "intactes" tot i els intents de l'Estat de voler-les enderrocar

El president inaugura la restauració del claustre del monestir de Sant Daniel de Girona, que marca l'inici dels actes del seu mil·lenari

Acn
4 min

GironaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que les "parets mestres" del país estan "intactes" tot i els intents de l'Estat de voler-les enderrocar. Mas ha destacat la capacitat de "resistència" de Catalunya i ha assenyalat que, tot i que pot semblar una "utopia o gairebé un miracle" aconseguir els anhels sobiranistes, el país ha superat atzucacs semblants al llarg de la història. El president ha inaugurat la restauració del claustre del monestir de Sant Daniel de Girona. Situat a cavall del romànic i el gòtic –les dues galeries són dels segles XIII i XV–, l'actuació ha fet lluir voltes, columnes i capitells.

La reobertura marca l'inici dels actes del mil·lenari del monestir. El president de la Generalitat s'ha remuntat enrere en la història per fer palesa la solidesa de Catalunya com a nació. Aprofitant la inauguració del claustre de Sant Daniel, Artur Mas ha recordat que el país té una "història mil·lenària" marcada sobretot per la "capacitat de resistència" que li ha permès tirar endavant i superar totes les dificultats.

"El nostre país té voluntat de construir el futur", ha dit el president. Aquí, Mas ha tornat a dirigir el seu discurs cap a la situació actual, marcada per les constants escomeses de l'Estat. El president no ha amagat que les dificultats d'avui dia "són molt grans", però també s'ha mostrat convençut que Catalunya tirarà endavant.

Mas ha dit que, encara que pugui semblar "una utopia" o "gairebé un miracle" aconseguir els anhels sobiranistes, Catalunya ha superat atzucacs semblants al llarg de la història. "Durant segles, les dificultats han estat més grans que les que tenim en aquests moments, i si aleshores va ser possible sortir-se'n, ara també ho és", ha dit el president.

Ha estat en aquest punt quan Artur Mas ha assegurat que "les parets mestres" del país continuen "intactes" malgrat els esforços de l'Estat per voler-les "debilitar" o enderrocar. "Mil anys d'història ens contemplen, i això no només vol dir arquitectura, cultura, llengua i símbols, sinó també determinades actituds que han fet que la gent de Catalunya hagi superat sempre els moments més adversos i mirat endavant", ha subratllat.

Una joia del romànic

La restauració del claustre del monestir de Sant Daniel ha permès tornar a fer lluir el monument, que se situa a cavall del romànic i el gòtic. Les obres han durat deu mesos i els 300.000 euros que han costat els ha aportat íntegrament el programa 'Romànic obert', de l'Obra Social La Caixa.

El claustre consta de dues galeries. L'inferior, d'estil romànic, és de principis del segle XIII, està coberta amb una volta de canó i té 42 parells de columnes. Els capitells es van esculpir amb decoració floral i geomètrica.

Pel que fa a la galeria superior, d'estil gòtic, es va construir en dues fases. La primera –que inclou les ales nord i est– data del segle XV i té arcs ogivals amb capitells de decoració floral i geomètrica. Les altres dues ales es van aixecar a posteriori.

La restauració ha permès rentar la cara del claustre i recuperar-ne l'esplendor. Sobretot, allà on s'ha actuat més és a la planta baixa –la d'estil romànic–. Entre altres intervencions, s'han netejat els murs, les voltes i la pedra de les columnes i els capitells –tant amb sorrejat com a mà com mitjançant bisturís–. Per recuperar l'aspecte original, s'han hagut de canviar quatre bases, un capitell i dos fusts.

La fi dels treballs de restauració també ha permès reobrir el claustre del monestir de Sant Daniel de Girona. Precisament, la inauguració d'aquest dissabte marca l'inici dels actes de celebració del mil·lenari del monestir. El de Sant Daniel és, de fet, l'únic monestir benedictí femení de Catalunya, juntament amb el de Sant Pere de les Puelles, a Barcelona. El cenobi ha persistit des de l'època medieval i es troba al mateix solar on es va construir a principis del segle XI –a l'entrada de la vall de Sant Daniel.

Dia històric

"Avui és un dia històric en molts aspectes". Amb aquestes paraules, la mare priora de Sant Daniel, Assumpció Pifarré, ha volgut posar de relleu tant la recuperació del claustre com l'inici dels actes del mil·lenari. Aquest monestir mil·lenari sempre l'han cuidat dones fermes amb les seves mans", ha recordat la priora. Pifarré ha ressaltat que durant segles, les mateixes monges han "repicat i netejat amb molta cura" les pedres de les dependències. Aprofitant la celebració del mil·lenari, Pifarré ha estès la mà als gironins a descobrir no només el claustre restaurat, sinó també l'esperit del monestir.

I és que, a partir d'aquest setembre, s'oferirà la possibilitat no només de fer visites al lloc, sinó també d'hostatjar-s'hi. "Aquest espai és un oasi de pau, silenci i acollida discreta, és un lloc de retrobament espiritual, d'humanisme", ha subratllat la mare priora. "Les obres coincideixen amb la commemoració del mil·lenari de la fundació del monestir, i així, amb aquestes noves activitats, tothom podrà conèixer aquest monument", ha assenyalat Pifarré.

El president de la Generalitat, durant el parlament, també ha volgut posar de relleu que el claustre romànic "és un dels millors exemples de l'arquitectura catalana", que ha definit "d'austera, senzilla, elegant i serena". Artur Mas ha qualificat el resultat de la restauració com un treball "esplèndid" i ha recordat que la història del monestir de Sant Daniel i la del país van de bracet. "Mil anys d'història ens contemplen", ha destacat.

La importància del mil·lenari també l'ha recollit l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant el seu parlament. Puigdemont ha explicat que tots els actes per celebrar l'efemèride giraran al voltant de tres grans eixos o "dimensions": el vessant patrimonial històric, l'humanista i l'espiritual. L'alcalde també ha ressaltat que el mil·lenari ha de servir per recordar el paper que la comtessa Ermessenda de Carcassona va tenir en la fundació del monestir.

"Ella és l'origen del que som com a país i també de les dones que han cuidat aquest indret durant anys", ha dit. A més de la reobertura del claustre i les visites, el mil·lenari de Sant Daniel es complementarà amb xerrades i jornades, que tindran lloc al llarg de l'any.

La inauguració de la restauració del claustre ha congregat al monestir nombroses autoritats. Hi eren presents també la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau; el bisbe Francesc Pardo –que ha beneït l'indret–; el pare abat de Montserrat; els anteriors alcaldes de la ciutat, Anna Pagans i Joaquim Nadal, i el director executiu de La Caixa, Jaume Giró.

stats