Política 04/08/2015

Mas: "Estem actuant en legítima defensa davant dels atacs sistemàtics de l'estat espanyol"

El president de la Generalitat acusa el govern espanyol d'haver-se "carregat els grans pactes de la Transició"

Roger Mateos / Sara González
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, fent balanç de l'acció del Govern / FRANCESC MELCION

BarcelonaL'endemà d'haver signat el decret de convocatòria de les eleccions del 27-S, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut deixar ben clars quins han estat els motius que l'han portat a avançar de nou els comicis. "Estem actuant en legítima defensa davant dels atacs sistemàtics de l'estat espanyol", ha etzibat tot recordant l'intent frustrat de guanyar més autogovern a través del nou Estatut i "les barreres" que el govern amb majoria absoluta del PP ha anat imposant a Catalunya. Amb tot, el president ha subratllat que la convocatòria del 27-S no és només una reacció a aquests "atacs", sinó també una "oportunitat" per aconseguir una "Catalunya millor".

Mas ha recordat que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut va suposar un punt d'inflexió perquè va deixar "sense sortida" el camí legal que fins aleshores Catalunya havia seguit per poder tenir un nou Estatut. A això s'hi va sumar, ha dit, un govern encapçalat per Mariano Rajoy que ha fet "recular la millora de l'autogovern". De fet, ha carregat contra el sentit d'estat dels populars assegurant que "s'han carregat per la via dels fets els que van ser els grans pactes de la Transició".

Després que Rajoy hagi negat reiteradament el sentit plebiscitari del 27-S, Mas ha "apostat" que, si la nit electoral el 'sí' no arriba als 68 diputats, el president del govern espanyol "serà el primer" de dir que els partidaris de la independència han perdut el plebiscit. "Per tant, trampa", ha afegit.

Mas també ha respost al govern de Rajoy que no pensa ser "neutral", com demanen, durant la campanya electoral justament perquè tampoc el president espanyol ho serà quan estigui en plena campanya per les generals. "¿Jo m'he de posar un morrió i no puc dir res? Doncs aquest gust no els hi donaré", ha etzibat. També s'ha defensat davant els partits que l'acusen "d'amagar-se" anat de número quatre a la llista de Junts pel Sí: "Se'm poden fer moltes acusacions, però dir-me que m'amago quan me'n cauen per tot arreu... Deu ser que, precisament, no m'amago".

Un decret "inatacable", una voluntat "imparable"

Davant una possible actuació per part del govern espanyol, el president de la Generalitat ha defensat, com ha fet les darreres setmanes, que el decret de convocatòria és "inatacable". Ha explicat que des del punt de vista formal són unes eleccions com sempre, però que si els partits i la gent hi volen donar un sentit diferent, "jurídicament és imparable".

¿Hi hauria encara marge per refer ponts amb l'Estat si el PP quedés descavalcat de la Moncloa en les pròximes eleccions generals? Mas ja no té cap expectativa pel que pugui passar a Madrid. Ha recordat que durant la reforma de l'Estatut el PP estava a la oposició i, tot i així, el text va acabar sent "amputat" pel Tribunal Constitucional. Només hi hauria una possibilitat remota, segons Mas, de fer una proposta de refundació territorial "mínimament creïble" cap a Catalunya: que els grans partits espanyols "es posessin d'acord d'entrada" per formular la reforma constitucional corresponent.

stats