ENTREVISTA
Política 16/06/2013

Antoni Pastor: "No som trànsfuga, ni me n'he anat ni he canviat voluntats"

Antoni Pastor ha vist com el Govern li deia trànsfuga i li exigia la dimissió

Quim Torres
4 min
L'ex del PP i ara diputat no adscrit, Antoni Pastor, assegura que el president Bauzá ha decidit emprendre una guerra contra tot el món.

Us n'anau del PP només per la seva política respecte de la llengua catalana?

Jo no me'n vaig del PP, me'n treuen fora.

Per la llengua?

El que han justificat en tots els escrits del Comitè de Drets i Garanties és que rompre la disciplina de vot en un tema com el de la llengua és motiu d'expulsió del Partit Popular.

El vostre allunyament de la direcció del PP no té res a veure amb el fet que Bauzá no satisfés les vostres aspiracions polítiques?

Les meves aspiracions eren tornar a ser batle de Manacor i ho som. No hi té res a veure. És un tema que per mi és de principis i no vaig estar disposat a passar-hi perquè consider que és un error gravíssim que ha comès el partit. Jo defens el que defensava el partit l'any 86, el 95, el 99, el 2000, el 2005. Qui ha canviat ha estat ell, no he estat jo.

Vàreu donar suport a Bauzá perquè fos president del PP i després ell no us va voler tenir al capdavant del partit. Considerau que us vàreu equivocar quan li vàreu fer costat?

Érem un grup de persones que ho vàrem fer perquè l'alternativa era, en temes lingüístics, molt més radical, perquè era Carlos Delgado. Això ens va fer pensar que aquesta línia seria la moderada. Potser ens equivocàrem.

Fora del PP balear fa fred?

Gens ni mica. Avui no enyor gens estar dins el partit amb les decisions que estan prenent. Crec que les coses estan canviant molt, que la situació és complicada i que el PP s'està equivocant. Aleshores, em sent còmode i tranquil.

Us estranya que ara us diguin trànsfuga?

El que m'estranya és aquesta obsessió de tot un govern, amb tots els problemes que té, en la condició que pugui tenir jo al Parlament. M'estranya i em sembla una falta de respecte cap als ciutadans, que tenen moltíssims problemes. S'haurien de dedicar a allò realment necessari, que és arreglar els problemes dels ciutadans i deixar aquesta obsessió gairebé malaltissa cap a mi.

Però vós us considerau trànsfuga?

No, entre altres coses perquè jo no me n'he anat, no he canviat voluntats, i si un agafa el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, veurà quina és la definició de trànsfuga. Potser la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola en fa una altra definició. Jo no m'hi consider perquè no he canviat gens. Només he votat en consciència un moment determinat i ara mantenc la condició de diputat. La Constitució mateixa empara els diputats i càrrecs electes perquè no puguin ser forçats a votar una cosa concreta. Aleshores, jo crec que he de tenir tranquil·litat i no baixar al nivell que demostren gent com la consellera Núria Riera.

Però jugau a ser el diputat d'El Pi malgrat que el vostre escó el vàreu obtenir anant a les llistes del PP?

Jo som diputat no adscrit i he decidit, amb vista al futur, afiliar-me a un partit polític que és El Pi. Evidentment, no m'hi puc deslligar, però jo som batle de Coalició per Manacor, no som batle d'El Pi.

Tant ha canviat el PP de Bauzá respecte del PP on us sentíeu còmode?

Ha canviat moltíssim, en moltes coses, sobretot en les maneres i en el respecte cap a la gent que el formàvem. El president Bauzá ha decidit emprendre una guerra contra tot el món i pensa que l'única persona que va bé és ell. Tots els que estam al capdavant d'un projecte ens equivocam; jo segurament m'he equivocat moltíssims pics, però crec que ell també.

Què diferencia El Pi del PP?

El Pi és un projecte per les Illes Balears i el PP s'ha convertit en un projecte només per Madrid.

I El Pi d'UM?

El Pi és un partit nou, d'aquí, implantat a totes les Illes Balears i amb vocació de govern.

El Pi no aspira a ser frontissa?

No. Té una voluntat de projecte de futur de majoria social i de decidir.

Si fóssiu determinants, amb qui pactaríeu?

Això ho direm en el seu moment. Avui seria un error parlar d'aquest tema. Ens queda molta feina a fer i el que hem d'intentar és identificar-nos amb la gent. La resta ja vindrà.

Notau si se us acosten regionalistes del PP?

Notam que se'ns acosta molta gent: regionalistes del PP, empresaris i tot tipus de persones que volen un projecte d'aquí i que realment es dediqui a aquí. Existeix una gran decepció de molta gent amb el partit que varen votar a les darreres eleccions i El Pi és una alternativa.

El vostre objectiu és obtenir representació a les autonòmiques?

En aquests moments és consolidar un projecte d'aquí. Feim molta feina i el 2015 ja veurem on arribam.

Tornareu a ser el candidat a batle?

Jo no sé on seré, però estic a disposició d'aquest projecte perquè realment funcioni i tingui èxit. I si no som la persona elegida, faré la mateixa feina, perquè crec que aquest projecte és necessari.

Serà Catalina Riera?

Seria una gran candidata i gran batlessa. Seria un luxe per a Manacor.

Tres dels onze regidors que teníeu amb el PP no us han seguit. Us ho esperàveu o us heu sentit traït, sobretot per Toni Sureda?

No. Jo em sent reconfortat pels que em varen seguir, que són més que els que varen quedar fora. El que sí que és curiòs és que, dels tres, dos eren seguidors de Carlos Delgado en el congrés del PP.

L'any 2003 prometéreu aprovar el pla general. Hi heu renunciat?

No, però els continuats canvis de normativa supramunicipal ens ho dificulten. Estam en això i no és que sigui una voluntat del batle, sinó una necessitat per a l'Ajuntament.

Considerau que el Govern no paga el deute que té amb Manacor perquè vós en sou el batle?

Manacor és una de les víctimes de l'incompliment del Govern. Em sembla una falta de respecte total que un president firmi un protocol per pagar el pont del Riuet i després d'un any i mig no hagi firmat el conveni. I el mateix ocorre amb l'Auditori. La firma d'un protocol ha de ser sagrada. Nosaltres podem dir a la gent que tenim paraula. El president no en té.

stats